El Parlament ha aprovat per unanimitat que la Generalitat es personi com acusació particular en els processos judicials derivats dels incidents en celebracions esportives i de delictes quan provoquen danys personals i materials a la Generalitat. La moció presentada per Ciutadans, després de la interpel·lació sobre les mesures previstes per a evitar el vandalisme i la delinqüència en les celebracions esportives, ha estat aprovada íntegrament i gran part dels seus punts ha rebut el suport de tots els grups. També s'ha tirat endavant amb el suport de tots "col·laborar amb el Ministeri Fiscal i del Poder Judicial per fer efectiva la posada en marxa del registre de delictes i faltes de multireincidents".

La cambra catalana també ha aprovat per unanimitat introduir millores en els atestats amb la finalitat de garantir l'eficiència probatòria d'aquesta documentació en processos judicials; així com assegurar la coordinació entre el cos de Mossos i els diferents cossos actuants en celebracions esportives per garantir l'eficàcia i seguretat dels dispositius policials que s'organitzin per diferents cossos de manera conjunta. En aquest context, s'insta al Govern a establir una periodicitat màxima de sis mesos per a convocar i reunir la Junta de Seguretat de Catalunya amb la finalitat de millorar la coordinació dels comandaments tècnics i polítics dels cossos policials que actuen a Catalunya.

També ha tirat endavant elaborar un informe impulsat des del Govern que avaluï i proposi mesures preventives i de seguretat, per evitar que els delinqüents multireincidents puguin cometre delictes i faltes futures de la naturalesa citada. S'assenyala que aquest estudi haurà de ser presentat al Parlament durant el tercer període de sessions de la present legislatura.

Obligació dels Mossos a anar identificats

S'ha aprovat amb el suport de tots "mantenir i aplicar la normativa que obliga als Mossos, inclosos als membres de les unitats antiavalots, a anar identificats, com a garantia dels drets de la ciutadania, cercant les fórmules que permetin fer compatible la identificació amb l'equipament reglamentari".

També s'ha aprovat amb 93 vots a favor i 33 abstencions "restablir, de forma immediata, la imprescindible coordinació a tots els efectes amb la Guàrdia Urbana de Barcelona amb els corresponent contactes amb l'alcalde de Barcelona en funcions i el pròxim alcalde".

Utilització de càmeres mòbils

Així mateix, s'ha donat llum verda amb 109 vots a favor, 9 en contra i 9 abstencions a "utilitzar càmeres mòbils amb l'autorització legal que correspongui pels dispositius positius policials que s'organitzin específicament per aquests tipus d'esdeveniments, i s'aprofitin en la mesura del que la llei permeti les imatges enregistrades per càmeres de seguretat privada d'establiments o institucions situades a la zona on hagin tingut lloc aquests esdeveniments".

El president i diputat de Ciutadans, Albert Rivera, ha estat l'encarregat de presentar la moció i has assegurat que el seu partit porta al Parlament "una inquietud vigent" i que "com fruita madura acaba de caure i es posa punt i final a la sensació d'impunitat" i es dóna una pas endavant amb la seguretat. "Això amb la que cau es pot dir que avui els diputats ens hem guanyat el sou", ha afegit. Rivera ha destacat el punt que fa referència a que el Govern s'ha de personar en els processos judicials que tenen a veure amb delictes que provoquin danys personals i materials a la Generalitat. "Ha de ser exemplar i qui la fa la paga i ha de saber que la Generalitat li posarà l'alè jurídic darrera per perseguir-lo fins cobrar l'últim cèntim".

Els parlamentaris han coincidit en destacar l'alt consens que hi ha en aquest tema i s'ha condemnat de forma unànime la violència. De fet, s'ha referència al llarg del debat els incidents que es van produir aquest dimecres a les portes del parc de la Ciutadella i s'ha fet referència a la feina feta pels cossos i forces de seguretat. ICV-EUiA i CiU també han coincidit en destacar que no s'ha de criminalitzar un col·lectiu ciutadà pels fets violents que es van produir. El diputat d'ERC Pere Bosch ha assenyalat que un tema fonamental és el de la multireincidència i ha dit que "s'ha de llençar el missatge als ciutadans que la gent que actua de forma reiterada les normes de convivència al final ho acabaran pagant".