Generalitat de Catalunya

El Govern defensa el model suec de l´estat del benestar

Homs diu que la realitat catalana "permet implementar" el model nòrdic per al desenvolupament del país

16.06.2011 | 22:08

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha defensat aquest dijous que l'Executiu es basa amb el model suec de l'estat de benestar i ha comentat que "no ha estat fruit d'una revolució ni d'una contrarevolució, sinó conseqüència de l'evolució de la societat i les idees". Per situar el model que proposa, Homs ha assegurat que el Govern no és "revolucionari però si un govern reformista", que, diu, fa canvis necessaris d'acord amb les regles del joc i que la determinació de l'executiu és la "d'incorporar el futur a les decisions de present, una cosa que ara no s'estila massa".

El portaveu del Govern ha afirmat que el model de referència nòrdic i la realitat de Catalunya "permet implementar aquesta proposta que nosaltres defensem de cara al desenvolupament, el reforçament, el garantiment, i l'ampliació de l'Estat de Benestar" amb la combinació de quatre elements: dret a escollir, des del punt de vista de la ciutadania; competència i autonomia des del punt de vista del qui fa l'oferta i control públic des de la perspectiva de garantir el principi essencial d'igualtat i la qualitat de l'Estat del Benestar.

Pel que fa al dret a escollir, Homs ha remarcat que "ciutadà és al centre de la qüestió tant des d'un punt de vista ètic com organitzatiu" i que per això creu que les "les ofertes han de ser diverses, ajustades a la demandes, amb el dret fonamental del dret a escollir del ciutadà". El portaveu ha afegit que aquest dret "apel·la directament al binomi llibertat - responsabilitat" i que "els rics sempre han pogut escollir en l'educació o la sanitat i per això l'idea del dret a escollir té un plantejament socialment just i igualitari."

Pel que fa a la combinació de competència i autonomia, el portaveu defensa que "els ofertants del servei públic han d'entrar en competència entre ells mateixos" perquè "comporta millora de l'eficàcia i de la qualitat. Amb menys diners es pot fer més i millor". Quant al control públic, Francesc Homs ha explicat que ha de ser "molt eficaç, rotund i contundent per part de l'Administració pública" amb l'objectiu de "garantir més el principi d'igualtat per l'accés de l'Estat del Benestar i de la seva qualitat en la prestació dels serveis".

Homs ha participat aquest dijous en la inauguració de l'onzena edició del Col·loqui Servei Públic - Gestió Privada que se celebra avui a l'escola de negocis IESE de Barcelona.

Enllaços recomanats: Premis cinema