Parlament de Catalunya

Pla de xoc del Govern per l´augment dels desnonaments

El Parlament insta l'executiu a presentar el pla abans de dos mesos, però vota en contra de la dació hipotecària

16.06.2011 | 22:35

El Parlament ha instat el Govern a presentar, en el termini de dos mesos, un pla de xoc davant les situacions de desnonament per impagament del lloguer o de les quotes hipotecàries, que han augmentat en els darrers mesos arran de la crisi econòmica. La cambra legislativa catalana s'ha mostrat contrària, en canvi, a la introducció de la dació en pagament i la mobilització de l'estoc d'immobles desocupats en les polítiques d'habitatge, per l'oposició de CiU i PPC. El que sí que ha aprovat el Parlament és la demanda a l'executiu català perquè convoqui la Comissió de Seguiment del Pacte Nacional per l'Habitatge i perquè aprovi el Pla Territorial Sectorial d'Habitatge de Catalunya en un màxim de dos mesos.

Tots els grups parlamentaris han votat a favor d'un punt que inclou la moció sobre polítiques d'habitatge presentada per ERC, esmenada pel PSC, i que insta el Govern a presentar davant del Parlament, en un màxim de dos mesos, un pla de xoc davant dels desnonaments per impagament del lloguer o la hipoteca, per l'increment que han tingut aquestes situacions en els darrers mesos a causa de la crisi. La cambra legislativa catalana també ha demanat a l'executiu que presideix Artur Mas, amb el suport de tots els grups excepte el PPC, que s'ha abstingut, a convocar la Comissió de Seguiment del Pacte Nacional per l'Habitatge en un màxim de dos mesos.

La moció també demana al Govern que impulsi les mesures necessàries per complir amb els objectius de solidaritat urbana -disposar d'un parc del 15% d'habitatges destinats apolítiques socials en 20 anys- i que garanteixi el funcionament i fomenti les entitats públiques promotors de l'habitatge, mesures que han aprovat per unanimitat tots els grups parlamentaris.

El Parlament ha rebutjat, en canvi, els altres tres punts de la moció. Un d'ells, que insta l'executiu a mantenir les reserves per habitatge protegit, ha rebut l'oposició de CiU i PPC. Un altre, que també ha estat rebutjat per CiU i PPC, demana al Govern que mantingui el règim actual de qualificació d'habitatges de protecció oficial. El darrer, que ha estat rebutjat per l'abstenció del PPC i l'oposició de CiU, insta el Govern a presentar un programa per la rehabilitació dels habitatges.

Discrepància sobre la dació

El Parlament ha rebutjat instar el Govern a incrementar el nombre d'habitatges destinats a atendre les necessitats urgents d'habitatge per mitjà de la mobilització d'estocs d'habitatges desocupats, facilitant la seva transformació en HPO o altres modalitats que permetin un preu assequible, així com l'increment dels habitatges dotacionals. Aquest punt, que forma part d'una moció presentada pel grup parlamentari d'ICV-EUiA i esmenada pel PSC, ha tingut l'oposició de CiU i l'abstenció del PPC, mentre que la resta de partits han votat a favor.

La dació tampoc genera unanimitat en la cambra legislativa catalana, ja que el ple no ha aprovat, amb els vots en contra de CiU i PPC, un punt d'aquesta moció que mana l'executiu a insistir davant l'Estat perquè presenti un projecte de llei de modificació de la normativa hipotecària per introduir-hi la dació de l'habitatge habitual en pagament d'hipoteca.

Segons ha aprovat el Parlament, amb la unanimitat de tots els grups, el Govern ha de demanar a l'executiu espanyol que es recuperin els fons previstos pel conjunt de programes del 'Plan estatal de vivienda i rehabilitación', que es mantinguin i es liquidin amb més agilitat les ajudes a la Renda Bàsica d'Emancipació dels joves.

L'oposició de CiU i PPC -la resta de partits han votat a favor- ha impedit l'aprovació d'un punt en què la cambra legislativa catalana insta el Govern a mantenir i ampliar a l'exercici 2011 la convocatòria per renovar i fer noves adjudicacions de les prestacions per ajuts al pagament de lloguer i quotes hipotecàries, per evitar que les persones i famílies en dificultats no perdin l'ús del seu habitatge, així com un sistema d'ajuts implícit en el cas de persones usuàries d'habitatges dels parcs públics de lloguer.

En canvi, sí que s'ha aprovat el punt en què es demana el Govern que posi en marxa els Programes d'inspecció tècnica dels edificis.

Catalunya


A què s'enfronta avui Puigdemont?
A què s'enfronta avui Puigdemont?

A què s'enfronta avui Puigdemont?

El president de la Generalitat intentarà evitar la seva més que probable extradició a Espanya

Albiol compara Puigdemont amb el flautista d´Hamelín en un acte a Girona

Albiol compara Puigdemont amb el flautista d´Hamelín en un acte a Girona

Celebra que l'aplicació del 155 hagi permès que el Govern català «més tòxic» sigui «història»

La justícia iniciarà l´embargament dels immobles a Mas per 2,4 milions

La justícia iniciarà l´embargament dels immobles a Mas per 2,4 milions

El Tribunal de Comptes resoldrà d'aquí a una setmana si accepta com a aval les propietats...

La Fiscalia belga demana que s´extraditi Puigdemont

La Fiscalia belga demana que s´extraditi Puigdemont

El ministeri públic belga descarta el delicte de «corrupció», que hauria suposat una extradició...


Mort(s) de la no-república?

Mort(s) de la no-república?

Marta Rovira: «El Govern espanyol, a través de múltiples fonts, ens va amenaçar amb morts al...

ERC i el PDeCAT discrepen sobre qui investir president

ERC i el PDeCAT discrepen sobre qui investir president

Pascal (PDeCAT) trobaria «molt estrany» que no s'investís president Puigdemont encara que JxCat no...

Enllaços recomanats: Premis cinema