Valentí Almirall, Plató, Nietzsche i una entrevista a un dels personatges de la sèrie de 'Lost' han estat alguns dels temes que els alumnes han hagut de contestar durant la segona jornada d'exàmens de Selectivitat.

En la part de llengües estrangeres, 24.445 s'han examinat d'anglès, 574 de francès, 71 d'alemanys i 29 d'italià. Tots ells han constat d'una part de comprensió escrita, una redacció i una part de comprensió oral.

En aquest últim apartat, els estudiants han escoltat un fragment d'una entrevista a l'actor Matthew Fox, que interpretava el doctor Jack Shepard, en que parlava sobre el final de la sèrie.

A Història, les dues opcions a escollir eren un fragment de 'Lo catalanisme' de Valentí Almirall o un altre de 'Trenta i cinc anys de vida pública' d'Antonio Maura. Plató o Nietzsche eren les alternatives per aquells que havien escollit examinar-se d'Història de la Filosofia. En la prova d'anglès una de les curiositats ha estat que el 'listening' era una entrevista al protagonista de la sèrie 'Lost'. Amb aquestes proves ha finalitzat la part de les matèries comunes.

En el primer dels exàmens, un total de 15.369 estudiants s'ha decantat per Història de la filosofia. L'opció A de la prova contenia un fragment de 'República, IV' de Plató sobre el que els alumnes havien d'exposar les idees principals, comparar la noció de naturalesa humana de Plató amb una altra concepció de la mateixa idea que es pugui trobar en la història del pensament occidental i explicar si s'està d'acord o en desacord amb la frase 'Una persona actua adequadament només si fa que la raó sigui el que li guia l'acció', entre d'altres.

En l'opció B apareixia un fragment de 'La genealogia de la moral, I' de Friedrich Nietzsche del que havien d'extreure les idees principals, explicar el sentit de la frase 'ha vençut el poble', comparar la noció de moral noble o ideals nobles de l'autor amb una altra concepció que es pugui trobar en el pensament occidental i explicar si s'està d'acord o en desacord amb la frase 'La moral predominant avui dia és el tipus de moral que Nietzsche anomena moral dels esclaus'

En canvi, 9.754 estudiants han preferit fer l'examen d'Història. En l'opció A, els alumnes havien de contextualitzar històricament el fragment de 'Lo catalanisme' de Valentí Almirall exposat, explicar la importància d'Almirall en la història del catalanisme o bé els fets rellevants del catalanisme durant la Restauració fins el 1902. També havien d'escollir entre explicar l'evolució política d'Espanya entre la mort de Francisco Franco i l'aprovació de la constitució o l'evolució política de l'Estat des de l'aprovació de la carta magna fins el 1986.

L'opció B mostrava un fragment d'un text d'Antonio Maura que els alumnes havien de contextualitzar històricament, explicar el desastre del 1898 i les conseqüències polítiques o l'impacte de la Primera Guerra Mundial, així com els trets fonamentals del règim franquista o la política econòmica 'desarrollista' del règim.