Recurs del govern espanyol

Aixequen la suspensió de la llei catalana de consultes populars

El Tribunal Constitucional considera que no cal suspendre la Llei fins que emeti una sentència en ferm

17.06.2011 | 17:46

El Tribunal Constitucional (TC) ha aixecat la suspensió de la Llei de consultes catalans fins que emeti una sentència en ferm. Així ho acorda en un auto de 9 de juny del 2011 en relació al recurs d'inconstitucionalitat que va presentar el govern estatal sobre els articles de l'1 al 30, el 43 i el 45 de la Llei de consultes, de 17 de març del 2010, que pretén emparar la celebració de consultes populars per la via del referèndum. En l'auto, el TC considera que no cal suspendre la Llei fins que emeti una sentència en ferm perquè, de totes maneres, la Generalitat ha de demanar autorització a l'Estat per fer un referèndum.

El passat 17 de febrer, el Constitucional va admetre a tràmit el recurs del govern central contra l'esmentada llei, que permet sol·licitar a l'executiu de Zapatero la convocatòria de referèndums sobre "qüestions d'especial transcendència política". Els preceptes impugnats (els articles de l'1 al 30, el 43 i el 45) van quedar llavors en suspens fins que es produís el veredicte corresponent.

Tot i que encara no hi ha veredicte, el TC basa la seva decisió, entre d'altres consideracions, en què és necessari obtenir l'autorització de l'Estat per convocar una consulta i en què en aquest moment tampoc hi ha dades que s'hagin iniciat o pretenguin iniciar-se els tràmits per a la seva convocatòria.

El TC ha pres aquesta decisió després de finalitzar el termini de cinc mesos que preveu la Constitució per mantenir o aixecar la suspensió i una vegada escoltades les al·legacions del Parlament i el Govern, així com de l'Advocacia de l'Estat.

El tripartit, amb ERC al capdavant, va impulsar la passada legislatura aquesta llei amb la finalitat de regular l'organització de consultes per la via del referèndum, que requereixen l'autorització estatal.

CiU va criticar a fons la iniciativa en considerar que no explotava les potencialitats de l'Estatut i es limitava a regular un tipus de consulta que depèn del beneplàcit del Govern espanyol de torn. Mentrestant, el Govern de Mas està preparant una nova llei de consultes populars que no requeririen demanar permís a l'Executiu central.

Ahir mateix, la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va assegurar en una interpel·lació parlamentària que preveu aprovar "ben aviat" el nou projecte, que "permetrà desplegar en tota la seva totalitat" l'article de l'Estatut al·lusiu a les consultes populars, declarat "constitucional" en la sentència del Tribunal Constitucional.

Catalunya


La CUP es planteja no anar a la manifestació contra els atemptats si hi va el rei

La CUP es planteja no anar a la manifestació contra els atemptats si hi va el rei

La formació lamenta que el monarca i el govern espanyol mantinguin relacions amb els estats que...

Qui són les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Qui són les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils?

Els atacs de dijous s'han endut la vida o ferit persones de "més d'una vintena" de nacionalitats

Un nen australià, entre les tres noves víctimes identificades a Barcelona

Un nen australià, entre les tres noves víctimes identificades a Barcelona

El pare va arribar ahir del seu país. La mare està ingressada en un centre hospitalari


La Sagrada Família acull una missa en record dels que han patit «les urpes» dels atemptats

La Sagrada Família acull una missa en record dels que han patit «les urpes» dels atemptats

Els reis Felip i Leticia han presidit la cerimònia oficiada pel cardenal arquebisbe de Barcelona,...

La campanya de la sega es tanca amb sis incendis provocats per màquines agrícoles

La campanya de la sega es tanca amb sis incendis provocats per màquines agrícoles

Són dos focs més que l'any passat. La superfície cremada és de prop de 90 hectàrees

Enllaços recomanats: Premis cinema