El jutjat d'instrucció de guàrdia de Barcelona va deixar ahir en llibertat provisional, acusats dels delictes de desobediència i resistència a l'autoritat, els cinc detinguts posats a disposició judicial per enfrontar-se als Mossos d'Esquadra en la protesta d'"indignats" de dimecres passat.

Segons que van informar fonts judicials, igual que el detingut per desobediència que dijous va passar a disposició judicial, els cinc detinguts que van comparèixer aquest divendres al jutjat van quedar en llibertat amb càrrecs, sense que la Fiscalia sol·licités cap mesura cautelar per a ells.

Una decisió que contrasta amb l'anunci que havia fet unes hores abans la Fiscal superior de Catalunya, Teresa Compte, que havia assegurat que hi hauria una "resposta contundent" als incidents al Parlament.

Finalment, la Fiscalia incoarà diligències prèvies contra els sis detinguts davant el jutjat d'instrucció pels delictes de resistència i deso?bediència a l'autoritat i, en el marc d'aquesta causa, està previst que el pròxim 30 de juny acudeixin a declarar com a testimonis els Mossos als quals suposadament es van enfrontar els imputats.

Paral·lelament a aquesta causa contra les persones acusades de desobediència a les autoritats policials, el ministeri públic manté oberta una altra investigació per identificar les persones que, mitjançant amenaces greus o l'ocupació de violència contra diputats, van intentar impedir l'activitat parlamentària.

Penes de presó

Fonts del Departament d'Interior van explicar que ja s'havia presentat l'atestat bàsic que conté succintament el relat dels incidents relacionats amb els articles 494 i 498 del Codi Penal, que castiguen amb penes de fins a cinc anys de presó les persones que intenten entorpir les activitats parlamentàries.

Això no obstant, els Mossos mantenen oberta la seva investigació per identificar les persones que van protagonitzar actes violents contra els diputats que intentaven entrar a la cambra i aportaran al jutjat i a la Fiscalia els informes complementaris que elaborin sobre els fets.

Per això, la policia catalana està recollint imatges dels incidents ocorreguts al parc de la Ciutadella, tant les difoses en els mitjans de comunicació com a través d'internet, i ha aconseguit identificar ja diversos dels violents.

El propòsit del Departament d'Interior, van afegir les mateixes fonts, és presentar acusacions "sòlides" contra els violents, perquè la investigació judicial prosperi amb indicis suficients i puguin depurar-se les responsabilitats penals que corresponguin.

Neguen els càrrecs

Dos dels detinguts pels aldarulls al parc de la Ciutadella, l'Oleguer i en Josep, van assegurar que no van presentar cap resistència als Mossos d'Esquadra ni tampoc van desobeir ordres rebudes per part dels policies.

Ambdós neguen els càrrecs que els atribueix la policia catalana. I la defensa dels seus casos personals la fan extensible a la resta d'arrestats. Asseguren que van ser detinguts de manera aleatòria i que en cap moment van comportar-se "violentament". En Josep va negar explícitament haver presentat "cap resistència" o haver "desobeït cap ordre" que donessin els Mossos d'Esquadra.

Una negativa dels càrrecs que també va esgrimir l'Oleguer, que va explicar que va ser detingut a les sis de la tarda a la sortida del Zoo del carrer Wellington. "L'única violència que va tenir lloc llavors va ser per part dels antiavalots", va denunciar.

L'Oleguer també va lamentar que durant les 48 hores d'arrest a la comissaria de Les Corts a la ciutat de Barcelona, els detinguts van ser tractats en alguns moments de manera "despectiva". "Ens deien hippies i perroflautes", va explicar. El jove també va assegurar haver estat objecte d'un "calbot" per part d'un mosso just després de la detenció.