El Consell Nacional del PSC ha aprovat aquest dissabte, amb cap vot en contra i 13 abstencions, la convocatòria del Congrés del partit on s'escollirà la nova direcció del partit l'últim cap de setmana del mes d'octubre (dies 28, 29 i 30). Un Congrés en el qual hi participaran un total de 2.476 participants, entre delegats, observadors i convidats. De fet, l'executiva ha fet una modificació del reglament perquè aquests tinguin veu. D'aquesta forma el PSC ha volgut obrir més que mai el seu Congrés i aproximar-se a les reclamacions d'obertura que havien reclamat els moviments 'Congrés des de baix', 'MésPSC' i '15M socialista'.

En la seva intervenció al Consell Nacional, Montilla s'ha referit a la part final del seu discurs al Congrés i ha manifestat que s'ha de preparar amb "llibertat i responsabilitat". Ha assegurat que tot els congressos han estat importants, però ha afirmat que "aquest ho serà més" després de les darreres electorals.

El líder del PSC ha afirmat que vol "un Congrés obert i participatiu i que sigui fet des de baix i pensant sempre no amb nosaltres i els nostres problemes, sinó amb la gent i el país i en els problemes de tots els catalans. "Un Congrés menys obsessionat amb organigrames, estaments i estatuts i més amb propostes polítiques que sumin i eixamplin la base social i electoral i doni resposta als problemes que preocupen a la gent", ha declarat. Montilla ha recalcat que s'haurà de parlar de persones i de propostes polítiques.

El dirigent dels socialistes catalans ha ressaltat que en el camí cap al Congrés no s'ha de mirar al passat, però s'ha de "ser fidel a la història del partit i a les arrels i mirant el futur conscients de les dificultats i fer-ho amb esperança i convicció". Montilla ha assegurat que es farà un bon Congrés amb una actitud exigent, generosa i lleial.

El PSC debatrà en el seu congrés la redefinició del vincle del PSC i el PSOE

La ponència política marc que els socialistes catalans debatran en el seu congrés de final d'octubre proposa redefinir el vincle del PSC amb el PSOE, renovar el seu compromís nacional i millorar l'estructura per implicar més els afiliats.

El text de la ponència proposa redefinir el vincle del PSC amb el PSOE, de manera que s'obre la porta a debatre l'existència d'un grup parlamentari propi al Congrés, una proposta històrica dels sectors més nacionalistes, però que mai no ha estat assumida per la direcció.

El text parla de la necessitat de "desenvolupar" la relació federal amb el PSOE i de reformar el projecte polític del socialisme català amb "la renovació del compromís nacional del PSC" i la reivindicació d'"un pacte fiscal solidari".

"La defensa d'aquest projecte ha de ser rotunda. En aquest sentit, l'impuls d'aquest pacte federal passar per acordar amb el PSOE els seus continguts i haurà de demostrar la seva viabilitat precisament a través de la revisió de l'acord entre les dues organitzacions", assegura l'escrit.

La ponència proposa també que el PSC s'obri "als socialistes catalanistes de caràcter liberal, als sectors de l'ecologisme, i de l'esquerra crítica, federalistes i sobiranistes d'esquerra".