El primer secretari del PSC, José Montilla, va atribuir la derrota dels socialistes catalans a les eleccions municipals a la fuga de vots del seu electorat cap al PP i PxC. En el seu discurs d'obertura del Consell Nacional del partit, va afirmar que "una gran part del vot se'n va anar al PP i a opcions xenòfobes com PxC". "Les pèrdues del PSC a molts ajuntaments es corresponen amb l'augment del PP", fet que va exemplificar amb el consistori de Badalona.

Segons la seva anàlisi, "CiU ha crescut fonamentalment amb les pèrdues d'ERC, que al seu torn ha perdut cap a CiU, SI i la CUP".

El president d'ERC, Joan Puigcercós, va plantejar l'organització d'un referèndum per al concert econòmic el 2012, després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi aixecat la suspensió de la Llei de Consultes Populars. Durant la seva intervenció en el Consell Nacional del partit, Puigcercós va defensar que "amb la llei de consultes plenament vigent i uns bons resultats que segur que s'obtindran del treball de la comissió per al concert econòmic al Parlament, caldrà plantejar un referèndum per al concert".

Va destacar que el dèficit fiscal que pateix Catalunya continua sent elevat, i si no es posen els mitjans abans de les eleccions generals amb "una possible majoria absoluta del PP", aquesta situació es mantindria, de manera que un possible plebiscit sustentaria els resultats de la comissió. Va afegir que "amb alguna reducció del dèficit fiscal, bona part dels problemes socials desapareixerien del tot", i va considerar que s'està creant un nou ordre PP-CiU que, per no reivindicar a Madrid, retalla la Generalitat.

Les bases de CiU

Segons Puigcercós, CiU està estenent els seus acords amb el PP a les institucions mentre pren una actitud independentista, i va afegir que aquesta "homologació" del PP frena les potencialitats de Catalunya i va en contra de bona part de les bases de CiU, que prefereixen un acord amb ERC.

Mentre en temps electorals Convergència i Unió ha plantejat la possibilitat de convocar un plebiscit -"tot i que amb la boca petita"-, ara que està al govern ha baixat la tensió, i per això cal fer un esforç per resituar aquesta qüestió, va manifestar.

Catalunya viu un moment difícil en què "el malestar ha vingut per quedar-s'hi", i tot i que els incidents davant del Parlament hagin estat puntuals i l'asfíxia estigui generalitzada, va assenyalar que els més perjudicats són els partits d'esquerres.

Per part seva, el president de la Generalitat, Artur Mas, es va mostrar molt "dolgut" amb el seu antecessor en el càrrec, el socialista José Montilla, perquè va rebutjar la seva mà estesa quan va demanar l'ajuda del PSC per tirar endavant els pressupostos.

En la seva intervenció davant el consell nacional de Convergència, a l'auditori del World Trade Center de Barcelona, Mas va revelar per primera vegada els contactes discrets que va mantenir amb líders polítics catalans per sondejar la seva predisposició a ajudar el Govern a aprovar els Pressupostos de la Generalitat per a 2011.

Dimecres passat, CiU va aconseguir que el Parlament donés llum verda a la tramitació del projecte pressupostari, gràcies a l'abstenció del PP i malgrat el rebuig de la resta de grups de l'oposició, inclòs el PSC. Mas va explicar que es va reunir amb Montilla, Puigcercós, i la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, per demanar-los als tres un gest de "responsabilitat" i d'"estima cap al país".