El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero s'ha mostrat aquest dimecres fermament partidari de tancar abans que expiri el seu mandat la carpeta del traspàs de les beques a la Generalitat, una negociació que s'allarga des dels temps d'Aznar que mai s'ha pogut concretar. En resposta a una pregunta del portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, Zapatero ha admès que el nombre de beques que rep Catalunya és inferior al de la mitjana espanyola i que el TC ha donat la raó en diverses ocasions a les pretensions de la Generalitat d'assumir-ne les competències. "Espero que arribem a un acord definitiu on es compatibilitzi l'interès general amb el de la gestió", ha sentenciat.

Zapatero, que sempre ha destacat l'increment del nombre de beques que ha tingut lloc sota el seu mandat, ha admès aquest dimecres que Catalunya es troba per sota la mitjana perquè el pes de l'alumnat català és del 15,6% i el de les beques és de l'11,4%. Aquesta diferència, ha justificat, es deu a la diferència del PIB per càpita de Catalunya respecte a altres territoris. Malgrat tot ha assegurat que entre 2004 i 2010 l'import de les beques i ajudes rebudes a Catalunya ha crescut 13 punts per sobre de la mitjana espanyola.

Una diferència que segons el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, és "vergonyosa" perquè discrimina els alumnes de Catalunya respecte als d'altres territoris en no tenir en compte que el cost de la vida també és més elevat. Segons Duran, aquesta "desigualtat" posa de manifest la necessitat del traspàs de la gestió de beques a Catalunya. "Cada vegada que anem al TC, ens dóna la raó" i "és vergonyós que després de tants anys no s'hagi fet realitat".

Zapatero li ha respost en positiu i s'ha mostrat esperançat que Govern i Estat puguin tancar l'acord abans del març del 2012 en què expira el seu mandat. Aquest acord, ha dit, hauria de compatibilitzar "l'interès general i l'interès de la gestió que el TC ha reconegut". "Sé que el Ministeri d'Educació i el d' Administracions públiques estan negociant, i espero que arribem a un acord satisfactori".

No a un nou impost a la banca

El president espanyol també ha descartat crear un nou impost sobre la banca com el que li ha reclamat la diputada d'ICV Núria Buenaventura. Els ecosocialistes afirmen que el nou gravamen permetria augmentar els ingressos de l'Estat i suavitzar d'aquesta manera les retallades. Segons Buenaventura seria una mesura "molt positiva, necessària i justa" que serviria també per enviar un missatge als "milers d'indignats" que pateixen una crisi generada per l'especulació, no per la classe treballadora. "El que espera la ciutadania d'un govern d'esquerres és que s'atreveixi amb els poderosos d'una vegada per totes", ha sentenciat.

El president espanyol ha recordat que la banca va aportar el 14,4% del total de la recaptació de l'Impost de Societats en l'últim exercici i la seva participació al PIB és del 6,6%. Segons el president espanyol a l'Estat ja existeix una figura com el fons de garantia de dipòsits que grava el 0,6% dels bancs i el 0,1% de les caixes i que protegeix els fons dels ciutadans. En canvi, Zapatero s'ha mostrat ara partidari de la taxa Tobin que grava les transaccions financeres internacionals, i ha recordat que ja ha defensat aquest model al G-20 i davant altres organismes internacionals

Acusa Rajoy de "populista"

Zapatero també ha intercanviat retrets amb el líder del PP, Mariano Rajoy, que li ha recordat les seves promeses de plena ocupació i els dos milions de persones que han perdut la feina des d'aleshores. "Jo sincerament penso que ningú pensa que vostè arreglarà el problema amb el seu govern", li ha etzibat abans de demanar-li una "reflexió" i que "actuï pensant en l'interès general i no pensant en l'interès partidista o un candidat perquè això també queda per al seu llegat per a la història". En la seva rèplica el president espanyol ha demanar a Rajoy que "aporti confiança" en comptes de fer crítica "fàcil i populista".