El president de la Generalitat, Artur Mas, es va mostrar ahir comprensiu amb les protestes ciutadanes per la crisi i va assegurar que està disposat a "rebre les bufetades", encara que va advertir que no existien "dreceres" ni "solucions màgiques" per sortir de l'actual situació.

El mandatari català va fer aquestes declaracions un dia després que dotzenes de milers de persones sortissin al carrer a Barcelona i les altres capitals de província a Catalunya convocades pel moviment 15-M per expressar la seva indignació per com s'està gestionant la crisi econòmica.

Durant la inauguració del renovat centre de formació de la patronal Foment de Treball a Barcelona, Mas va assegurar "entendre" les protestes d'aquells que "tenen la sensació que no han creat els problemes i, en canvi, els estan patint".

Segons el seu parer, l'expressió d'aquest sentiment és "molt legítim" i "humà", encara que va advertir que "no hi ha dreceres, ni solucions màgiques, ni miracles" per solucionar els problemes i que només se sortirà de la crisi a través d'"un esforç col·lectiu".

"No és un problema del govern. És de tots. El govern ha de liderar (aquest esforç col·lectiu), posar la cara i ja rebrem les bufetades. Però les solucions ens obliguen a tots", va subratllar.

Artur Mas va reconèixer que és "dur" llançar aquest missatge, però que és necessari "parlar honestament".

El president català va admetre que "la situació és complicada" i que les protestes ciutadanes estan reaccionant davant "la incertesa" i la "confusió" que impera per l'increment de l'atur, l'"alt fracàs escolar" i la dificultat que troben els joves formats per trobar feina.

En aquest punt, va fer "una crida col·lectiva" a buscar les solucions, que creu que passen pel triangle de la formació, l'empresa i l'ocupació. El líder de CiU es va mostrar convençut que només sortirem de la crisi creant més empreses i millorant les que ja existeixen.

Comptes públics

Els comptes públics de la Generalitat comencen a notar l'efecte de les retallades del Govern d'Artur Mas. L'estat d'execució de les despeses i els ingressos fins al maig del 2011 mostra un balanç negatiu de 1.432 milions d'euros, xifra un 34% més baixa que ara fa un any. Fonts del Departament d'Economia i Coneixement van indicar que la diferència s'assoleix bàsicament per la disminució de les despeses. Concretament, l'apartat de despeses -sense comptar-hi actius ni passius financers, obligacions que no deixen marge de maniobra- ha arribat el maig del 2011 als 10.368 milions d'euros. Els ingressos, de la seva banda -igualment sense actius ni passius financers- han arribat als 8.935 milions d'euros.