El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ha instat la ministra de Defensa, Carme Chacón, a portar les propostes dels 'indignats' al Congrés aquesta mateixa setmana si tan raonables les veu. "Estic ansiós per sentir la veu de Chacón defensant aquestes propostes", ha ironitzat després que la socialista considerés que algunes de les peticions del moviment del 15-M són possibles. Duran també ha opinat que s'ha de desallotjar la plaça de Catalunya, però ha remarcat que ara mateix hi ha un "buit de poder" a l'Ajuntament de Barcelona. Pel que fa a la manifestació d'aquest diumenge, ha dit que la respecta, però ha avisat que els 'indignats´ fan propostes "inviables" que volen "destruir el parlamentarisme".

Després que Chacón opinés que algunes de les propostes dels 'indignats' són "raonables", Duran ha opinat que si així ho creu la ministra de Defensa, ella mateix pot portar-les al Congrés. Fins i tot l'ha emplaçada a fer-ho aquesta mateixa setmana. "Si vol una circumscripció única o nacionalitzar la banca, que ho porti al Congrés", ha insistit.

"Si ho troba raonable que ho presenti. Estic ansiós per sentir la veu de Chacón defensant les seves propostes", ha ironitzat.

Dit això, Duran ha assegurat que respecta la manifestació de diumenge, però ha considerat que les propostes dels 'indignats' són "inviables" i "busquen la destrucció del parlamentarisme". Al seu parer, el diàleg amb ells és "impossible" perquè el que pretenen en el fons és "deslegitimar el sistema parlamentari" i, per tant, són ells els que no volen els polítics com a interlocutors.

"Buit de poder" a l'Ajuntament de Barcelona

De fet, ha opinat que els 'indignats' no haurien de continuar a la plaça de Catalunya, però també ha lamentat que ara mateix hi ha un "buit de poder" al consistori de la capital catalana, amb un govern en funcions. "Jo sóc partidari de fer-los abandonar la plaça ja", ha reiterat.

De tota manera, segons Duran, més que dels acampats i en els 'indignats', UDC es preocupa d'aquell agent que estava a casa seva però que entén que hi ha motius, degut a la crisi, perquè hi hagi malestar social.

El president d'UDC ha reivindicat la democràcia com a mètode per donar resposta a aquests problemes, i ha advertit que seria un "greu error històric fer marxa enrere després del que ha costat aconseguir la democràcia".

Per afrontar l'actual situació de malestar social, que Duran atribueix a l'atur i a la situació econòmica, el portaveu de CiU al Congrés ha apostat per potenciar l'economia productiva per sobre de l'especulativa, perquè és d'aquesta manera que es crearà feina, "hi haurà menys desesperació i menys motius pel malestar social".

En aquest sentit, ha formulat dues demandes al govern espanyol: una reforma de la negociació col·lectiva que flexibilitzi el marc laboral i que circulin els diners i el crèdit per a les pimes. Només així es crearà ocupació, i "el que necessita aquest país és llocs de treball", ha insistit.

"O bé el govern (central) és capaç de portar això a terme o bé que donin pas a què uns altres ho facin", ha reclamat Duran, que ha carregat contra el PSOE per no voler fer les reformes necessàries, però també contra el PP per impedir-ho perquè només volen desgastar l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

CiU, preparada per a les eleccions siguin quan siguin

Dirigint-se a Zapatero però també a Chacón, Duran ha demanat que no es perdi més temps i que es facin ja les reformes necessàries per crear feina. Ha assegurat que CiU no es pronunciarà sobre si s'han d'avançar o no les eleccions, perquè el que vol és saber què es farà fins al dia dels comicis.

"El que ens preocupa a nosaltres és què farem fins llavors, siguin al novembre o al març", ha dit Duran, que també ha assegurat, en qualsevol cas, que CiU ja està preparada per fer-les quan calgui.

"Que convoqui quan vulgui, però que aprofiti el temps per prendre decisions que realment donin esperança, confiança i que creïn llocs de treball", ha conclòs.