Càritas posarà en marxa aquest setembre i durant almenys dos anys un servei de mediació d'habitatge en les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa per evitar els desnonaments de persones amb dificultats per afrontar el pagament del lloguer i de la hipoteca i prevenir-ne l'exclusió social.

En declaracions a Europa Press, el director de Càritas Diocesana de Barcelona, Jordi Roglà, ha explicat que la iniciativa no es dirigeix als actuals beneficiaris de l'entitat -gairebé la meitat viuen en habitacions rellogades, d'acollida o no tenen habitatge-, sinó a persones que es troben "en les fases inicials del problema".

Segons ha detallat, el programa informarà els afectats abans que tinguin problemes judicials; intermediarà amb les entitats financeres i els arrendataris, i promourà la conversió dels préstecs hipotecaris en lloguers després de donar l'habitatge.

A més, concedirà ajudes econòmiques durant un cert període fins que les persones recuperin la normalitat a l'ús de l'habitatge, i en última instància buscarà allotjaments d'emergència per evitar que les persones es quedin al carrer.

Ha destacat que l'entitat destina entorn del 60% de les ajudes econòmiques a l'habitatge, sobretot a les famílies que habiten en habitacions rellogades, i ha assenyalat que aquest any no es caracteritza tant per l'augment dels beneficiaris, sinó per l'agreujament de la seva situació.

"El sofriment, la por i l'angoixa s'estenen perquè no hi ha feina. Això afecta les persones psíquicament i emocionalment, i empitjora molt el seu estat", ha remarcat, i ha afegit que molts dels ciutadans que acudeixen per primera vegada a l'entitat procedeixen de Barcelona, L'Hospitalet de Llobregat i Badalona.

L'entitat destinarà recursos addicionals a aquest nou programa, que tindrà un cap de servei, dos professionals amb coneixements jurídics i financers i quatre voluntaris: "L'objectiu és actuar amb antelació per prevenir l'exclusió residencial. La integració social passa per un habitatge digne", ha subratllat.