Proposta per a les eleccions

SI vol crear un ´Bildu català´ que aglutini l´independentisme

Uriel Bertral anuncia reunions amb col·lectius, entitats i partits per tal de posar en marxa accions conjuntes

 13:01  

ACN/BARCELONA Solidaritat intenta crear una "alternativa política independentista" que faci front "als pols espanyolista i autonomista". Uriel Bertral, secretari general, ha anunciat reunions amb col·lectius, entitats i partits -entre els que ha inclòs a ERC- per tal de posar en marxa accions conjuntes. Bertran ha explicat que l'estratègia aspira a ser "una mena de Bildu català" que, a curt o llarg termini, conformi també una candidatura electoral unida. El secretari general de SI, però, no ha sabut dir si aquesta unió arribarà a temps pels comicis generals, donat que creu que "per l'independentisme -i per SI també- les eleccions espanyoles no són una prioritat" i encara no han decidit si volen participar-hi.

"Fem una crida a la implicació de la ciutadania independentista en la participació política, i també a les organitzacions socials i polítiques que recullen l'independentisme com a objectiu". Així ha començat Uriel Bertran la descripció de la que, a partir d'ara, serà una de les estratègies clau de SI com a partit polític. Solidaritat pretén seguir "el precedent de Bildu" al País Basc i crear a Catalunya una inèrcia conjunta de cara a les eleccions. Tot i que Bertran ha explicat que les eleccions catalanes del 2014 són un objectiu bastant plantejable, el dirigent de SI no ha volgut tancar portes a cap possibilitat i descriu aquest com un primer pas cap a una "alternativa" que aglutini l'independentisme de manera global.

Fruit de l'Escola d'Estiu de SI celebrada el passat cap de setmana, la formació inicia ara un seguit de trobades i reunions amb entitats, agents socials, partits polítics i col·lectius independentistes amb la voluntat de crear "un front" que contrasti i faci de contrapès al "pol autonomista" que assegura que capitaneja CiU, i al "pol espanyolista" que atribueix a PPC i PSC.

Entre les primeres accions que SI plantejarà als seus interlocutors, Bertran ha destacat la necessitat de "fer campanyes conjuntes, explicant per exemple els beneficis d'un estat propi", o la creació d'una "assemblea de regidors per la independència que, siguin de la formació que siguin, puguin coordinar-se i fer iniciatives conjuntes". De cara a l'Onze de Setembre, SI també vol articular una celebració unitària de la Diada nacional de Catalunya amb tots els actors que vulguin seguir aquesta iniciativa.

Pel que fa a les possibilitats electorals d'aquest "pol independentista" que vol articular SI, Bertran ha explicat que, de moment, no hi ha fites marcades i que els integrants acabaran decidint com i quan es posa en marxa en unes eleccions. Els comicis espanyols, que si res canvia seran els propers on els ciutadans catalans participaran, però, no s?pn "una prioritat en el món independentista", segons Bertran. I per això, el dirigent de SI ha explicat que una assemblea de la seva formació convocada pel setembre decidirà si Solidaritat es presenta o no a les eleccions generals. Amb tot, Bertran ha reconegut que aquest "Bildu català" també tindrà pes en la seva decisió i que, per això, volen iniciar ja aquestes converses amb partits i entitats, entre els que ha explicat que inclourà a ERC després de que els republicans celebrin el seu congrés.

Enllaços recomanats: Premis cinema