L'alcalde de Sant Vicenç dels Horts i eurodiputat d'ERC, Oriol Junqueras, ha enviat aquest dijous una carta a la militància amb la qual inicia el procés de recollida d'avals per ser president del partit republicà i anuncia un tàndem amb Marta Rovira perquè aquesta sigui secretària general dels republicans. Junqueras ja va fer pública aquesta setmana la seva intenció de presentar candidatura per liderar ERC i, en la missiva, ha assegurat que els mou "el convenciment de la necessitat de renovació" del partit. Rovira és actualment vicesecretària d'Acció Sectorial i Programes i és l'aposta de Junqueras perquè sigui la seva número dos al capdavant d'ERC.

En la carta enviada als militants d'ERC i penjada al seu bloc, Junqueras ha assegurat que la candidatura que encapçala juntament amb Rovira és "fruit del convenciment" que el partit és "l'eina política més important que tenim com a país per assolir la independència i perseverar en l'anhel de Macià de construir una república catalana lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa".

A més, també garanteix que els mou el convenciment de "la necessitat de renovació d'ERC", que "ha de permetre fer pinya per bastir un nou lideratge col·lectiu i un projecte polític creïble i coherent als ulls de la ciutadania". "Des de la generositat, el pluralisme, el rigor i l'honestedat volem moure l'organització i les seves maneres de fer política, per ser capaços de connectar de nou amb les esperances de tots els que anhelem un partit unit, fort i decidit a escriure noves pàgines decisives en el camí cap a la plenitud nacional i la justícia social", ha afegit.

Junqueras ha assegurat que el "suport" i "ànims" rebuts han estat "decisius" a l'hora de fer el pas per posar-se al capdavant del partit. "El respecte i la responsabilitat que sentim és el motor de la il·lusió i de l'esforç per treballar de valent i procurar estar a l'alçada de la vostra confiança", ha revelat.

ERC ha obert un procés intern per renovar la seva direcció. El 17 de setembre escollirà nova presidència i nova secretaria general, mentre que s'ha convocat un congrés per a l'1 d'octubre.