Un manifest impulsat per una cinquantena de militants d'ERC aposta per limitar el mandat dels principals càrrecs de la direcció del partit i lamenta l'"excés de professionalització" que hi ha als òrgans executius.

El document, signat per l'expresident d'ERC Jordi Carbonell i la consellera nacional Elisenda Paluzie, entre d'altres, demana més democràcia interna, "tornar" la veu a la militància i fomentar nous mecanismes de participació interna.

Alhora, reclama que es reformuli l'estratègia política i es renovi el missatge polític i l'estètica del partit, ja que aposta per recuperar "el símbol, el logotip i el nom complet d'Esquerra Republicana de Catalunya".

Referint-se als dos tripartits que ERC va formar amb PSC i ICV-EUiA, el manifest -exposat a el web renovacioerc2011.cat- exigeix que el partit només formi coalició amb formacions que tinguin un projecte compartit per aconseguir la independència de Catalunya: "ERC no ha de confondre la seva vocació de partit de Govern amb estar al Govern".

Per aconseguir la unitat interna que no ha tingut el partit durant els últims anys, proposa que la nova direcció fomenti "el debat, la pluralitat i les executives col•legiades" per integrar totes les sensibilitats del partit i així garantir el consens.

És el segon manifest que apareix sobre el futur d'ERC després del que va liderar el secretari general del partit, Joan Ridao, que, en una altra direcció, advocava per reforçar el perfil d'esquerres del partit en detriment de formar "fronts patriòtics" amb CiU o amb altres formacions independentistes.

Fins ara s'han anunciat dues candidatures per presidir el partit, la de l'eurodiputat i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, i la de l'exsenador Carles Bonet, que no han subscrit cap dels dos manifestos.