L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha animat avui els catalans a manifestar la seva indignació amb l'"espoliació fiscal" que condemna Catalunya a una "gran precarietat". En declaracions a RAC1, Pujol ha dit entendre que hi hagi "molta gent indignada" amb la crisi econòmica, com la que va sortir al carrer diumenge passat a Barcelona.

Però a més d'aquesta indignació, que neix de les altes taxes d'atur i dels problemes de molta gent "per arribar a final de mes", segons Pujol, Catalunya té altres motius per indignar-se.

"Jo també estic indignat. Si no estigués indignat o decebut, no hauria fet la conferència que vaig fer", ha dit, referint-se a la xerrada que va oferir el 30 de març de 2011, en què va advertir que ja no trobava arguments per rebatre als independentistes.

A Catalunya, ha recalcat Pujol, "hi ha un problema de dèficit fiscal": "A veure si d'una punyetera vegada tothom s'assabenta que aquí hi ha una espoliació de Catalunya des del punt de vista fiscal. Cada any, entre el 8%, el 9% i el 10% del nostre PIB se'n va cap a l'Estat".

Segons l'expresident català, "fa 20 anys hi havia més espoliació que ara, però segueix havent-hi molta i d'una manera molt insostenible", ha dit.

Per posar fi a aquest "espoliació", Pujol ha assenyalat dos possibles camins: o bé la independència, opció "tremendament difícil" d'aconseguir, o bé aconseguir un nou "pacte fiscal" com el que proposa el Govern que presideix Artur Mas i que requeriria la màxima pressió des de la societat catalana empenyent en aquesta direcció.

"El poble de Catalunya també ha de manifestar-se, no només per la indignació sinó també per aquestes qüestions del dèficit fiscal", ha recalcat.

Pujol ha indicat que l'altre gran repte que afronta Catalunya és el de la integració dels immigrants, després de passar de 2000 a 2010 dels "6,3 als 7,5 milions d'habitants": "Cap país d'Europa -ha assegurat- ha tingut en deu anys tal increment de la seva població".

Després de mostrar-se "preocupat" per l'ascens electoral de la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC), ha criticat l'actitud "bonista" de certs sectors de l'esquerra contraris a plantejar la necessitat que els immigrants s'integrin.

Pujol ha destacat dues excepcions, les de José Montilla i Celestino Corbacho, dos exalcaldes de l'àrea metropolitana que van mostrar una "actitud valenta des d'un primer moment", en relació amb la immigració.