"Estem destrossats, revivint ?l'any passat". Així va resumir una de les mares de les 12 víctimes de l'accident a l'abaixador de Castelldefels-Platja de la nit de Sant Joan l'estat de les famílies un any després. Van aprofitar el primer aniversari per lamentar la manca de suport. "Hem vist dos cops les autoritats: el Sant Joan passat i avui -ahir per al lector-", va lamentar el seu marit a la sortida d'una missa a l'església de Castelldefels que van organitzar ells i a la qual s'hi va sumar el Consolat d'Equador i la Generalitat.

Ofrena floral

Després les famílies es van dirigir a l'abaixador, on algunes víctimes tornaven per primer cop des de fa un any. Allà van fer una ofrena floral. Fora de l'estació, perquè Renfe els va barrar el pas.

En els actes es va percebre la pinya que han fet al llarg d'aquests 12 mesos moltes de les famílies de les víctimes mortals, que eren totes nouvingudes d'origen llatinoamericà menys una romanesa. "Tenim forces per sortir endavant amb l'ajuda de tots els familiars", va declarar Rosmari Algarañaz, la mare de Diego Erwin Gutiérrez, que tenia 18 anys quan va morir, després de sortir de l'església amb algunes desenes de familiars més.

També va aprofitar per reiterar la tesi de les famílies, que sempre han considerat que no es pot imputar l'accident només a la imprudència dels que van creuar les vies. "No tota la culpa es de les víctimes", va dir la mare. "Ha hagut de passar l'accident perquè hi hagi seguretat, i estem contents perquè no volem que ningú més passi per això, però volem que la justícia ens doni la raó", va explicar Algarañaz, tot asseverant que la tragèdia "es podria haver evitat si el pont hagués estat obert". "El túnel estava col·lapsat i la gent no sabia què fer", va denunciar.