El president de la Generalitat, Artur Mas, va assegurar ahir que si no troben els suports necessaris per aprovar els Pressupostos de 2011 es veurà obligat a convocar eleccions anticipades perquè no està per "escalfar la cadira".

"Si hi hagués bloqueig total sobre aquesta qüestió, no em quedaré mesos i mesos contemplant les musaranyes. No vull aquestes eleccions. Les evitaré tant com pugui, però cal governar el país", va remarcar en una entrevista de Catalunya Ràdio.

Per aquesta raó, va apel·lar a la responsabilitat dels partits perquè els comptes es puguin aprovar, i en especial al PSC en considerar-lo el responsable de la situació econòmica heretada.

Tot i això, va recordar que els socialistes i ERC els van donar l'esquena a l'entrada dels Pressupostos al Parlament, i que l'únic que "va entendre" la situació va ser el PP, que es va abstenir i va permetre la seva tramitació.

A més d'advertir que hi ha poc marge per canviar el seu contingut, va afegir que el Govern no pot treballar sense un Pressupost que, segons la seva opinió, busca aixecar econòmicament Catalunya.

"Si no hi ha pressupostos, la Generalitat no pot funcionar i s'haurien de prendre mesures dràstiques, cosa que estic disposat a fer", va avisar Mas, qui va admetre que fa només set mesos que es van celebrar les eleccions catalanes que el van catapultar a la Presidència de la Generalitat.

Així, va insistir que la seva voluntat és complir amb la seva feina comptant amb la col·laboració de la societat, i va avisar que l'alternativa de no actuar correctament és Grècia, "que és un caos total i són les classes populars les que pateixen de manera brutal no haver fet els deures".

També va constatar la seva falta de majoria al Parlament per parlar de la llei òmnibus, i va admetre que estudien "trossejar-la" en dos o tres normatives diferents donada la seva complexitat, i que ho decidiran la setmana que ve.

També va mostrar el seu compromís en l'elaboració d'una llei electoral que vol en el termini d'un any o any i mig i que, segons Mas, ha de buscar flexibilitat perquè els ciutadans puguin identificar-se millor amb els seus representants al Parlament.

Preveu traspassos

El president català va afirmar que el nou "clima de col·laboració" entre CiU i el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, visualitzat dimecres en votar-se la reforma de la negociació col·lectiva, pot permetre a Catalunya avançar en traspassos i gestió aeroportuària.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Mas va evitar presentar la negociació entre CiU i el PSOE com una "subhasta" per arrencar concessions als socialistes a canvi de l'abstenció de la federació nacionalista.

Això no obstant, va reconèixer que "en les pròximes setmanes" Catalunya "probablement aconseguirà alguns èxits" en temes de traspassos o de "convenis que cal signar i que tenen dotacions econòmiques per fer polítiques que toquen temes de benestar social".

Mas va concretar que existeix la "possibilitat" que l'Estat espanyol traspassi a la Generalitat la titularitat de determinats edificis hospitalaris que pertanyen encara a la tresoreria de la Seguretat Social, encara que fa anys que els utilitza la sanitat pública catalana.

En aquest cas, la Generalitat podria revendre aquest patrimoni i pagar durant un temps un lloguer per seguir utilitzant l'edifici, amb l'opció de recomprar-lo al cap d'uns anys.

L'altra negociació bilateral oberta, en la qual el Govern català està posant més interès, és la gestió dels aeroports de Girona, del Prat, Reus i Sabadell. Mas va assegurar que el seu Govern està "pressionant molt" per aconseguir un acord, per abans de final d'any, que impliqui concedir a les institucions catalanes una posició "molt decisiva" en la gestió.

Totes aquestes negociacions bilaterals poden veure's desbloquejades gràcies a la nova dinàmica d'entesa que ha començat a gestar-se aquesta setmana: "Si es crea un clima de col·laboració entre dos governs, les coses van millor".

Mas va reconèixer que CiU, gràcies a la seva abstenció, "va ajudar a aguantar" l'Executiu de Rodríguez Zapatero, que "va estar a punt de caure", perquè semblava que els socialistes perdrien la votació de la negociació col·lectiva: "Van estar al límit", va assegurar.

Crítiques del PSC

El president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, va lamentar l'amenaça del president de la Generalitat, Artur Mas, d'anticipar les eleccions catalanes, perquè ja sap que es tracta d'una amenaça inexistent.

"Fa por amb una cosa que ja sap que no passarà", va assegurar Nadal, qui va considerar que les paraules de Mas només obeeixen a un guió escrit en un laboratori.

"A final de juliol hi haurà Pressupostos", va augurar, ja que Mas aconseguirà aprovar-los votant-los per separat i amb suports dels diferents grups.