Més d'1.200.000 escolars acabaran aquest dimecres el curs escolar 2010-2011. Un curs que ha estat marcat per la primera i última Setmana Blanca, l'entrada del nou Govern i l'inici de l'anunci de diversos canvis per al pròxim curs. Les portes de les escoles es tancaran aquest dimecres fins al 12 de setembre. La nova titular del Departament, Irene Rigau, ja ha avançat que quan els alumnes tornin a les classes moltes coses hauran canviat: no hi haurà sisena hora, ni setmana blanca, ni més ordinadors portàtils personals i ha ajornat les proves d'avaluació de quart d'ESO. Sigui com sigui, els escolars tancaran les portes dels seus centres i tindran gairebé tres mesos de vacances.

La coneguda com a Setmana Blanca ha estat la principal protagonista del curs. L'exconseller Ernest Maragall va posar en marxa un nou calendari escolar que va fer que els alumnes comencessin el curs el 7 de setembre i que tinguessin una setmana de vacances el març.

Aquests set dies de vacances van provocar les crítiques de molts sectors en considerar que no hi havia alternatives suficients i no es tenia en compte que els pares no disposaven d'aquests dies festius. Esplais i colònies van ser les alternatives més escollides per suplir la manca d'escola.

Canvi de govern

El curs escolar 2010-2011 ha comptat amb dos governs diferents: el del tripartit fins al novembre i el de CiU a partir de llavors. La nova etapa no ha provocat gaires canvis durant el curs però si l'anunci de moltes modificacions de cara al proper i, una altra vegada, l'enfrontament de postures entre sindicats i administració.

Una de les primeres modificacions que sí que va afectar el curs va ser posposar les proves externes d'avaluació de quart d'ESO. La consellera Rigau va anunciar al Parlament que aquest curs no es farien aquestes proves, previstes per al febrer, en considerar que no era el moment adient i que no es disposava de prou marge per organitzar-les abans d'arribar al 22 de juny.

A mesura que han anat passant els mesos, la consellera també ha anunciat que eliminarà gairebé de forma general la sisena hora, de fet només la mantindran uns 400 centres arreu de Catalunya que es troben a entorns socioeconòmics desfavorits o són escoles rurals.

La retirada d'aquesta hora ha suscitat les principals crítiques tant per part de l'oposició, com dels sindicats i les associacions de pares que consideren necessària aquesta mesura per millorar els resultats acadèmics.

Ni ordinadors portàtils ni setmana blanca

Dos canvis més que ja han estat anunciat són el fre al programa d'ordinadors portàtils per alumne, que es substituirà pel programa 'eduCAT2.0' que aposta perquè els ordinadors siguin del centre i es compaginin amb els llibres de text. Tampoc hi haurà setmana blanca, les classes començaran el 12 de setembre i els centres disposaran de cinc dies de lliure disposició al llarg de tot el curs.

A més, molts dels escolars que fins ara acabaven les classes a les cinc de la tarda ara ho podran fer a les 16.30 hores, segons ho decideixin durant aquest mes els seus centres i consells escolars.

Els professors, en contra dels canvis

També han ocupat part del curs escolar les protestes iniciades pels professors en contra de molts d'aquests anuncis i els "ajustos" que farà la conselleria per afrontar la situació de crisi econòmica. Com els metges, els professors han sortit al carrer diverses vegades per mostrar-se en contra de les "retallades" del Govern.

El principal punt d'enfrontament entre ambdues part ha estat les plantilles docents. La consellera ha anunciat que no contractarà cap interí i que només es substituiran el 50% les jubilacions, però ha assegurat el manteniment de la plantilla docent actual. Amb els recursos alliberats de la sisena hora i fent que el professorat treballi una hora més, la consellera ha assegurat que estan cobertes les necessites de cara al proper curs.

Els sindicats però refusen aquest posicionament i consideren que el que realment està fent la conselleria és reduir la plantilla docent perquè el número de professors no creix i si que ho farà el d'alumnes. A més, considera que s'empitjoren les condicions laborals dels mestres.

Així doncs, els centres tanquen aquest dimecres les seves portes a l'espera de que arribin tots aquests canvis. Els escolars no hauran de tornar a les aules fins el 12 de setembre, els professors en canvi encara hauran de treballar unes setmanes més per organitzar el curs 2011-2012.