L'exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras ha destacat, en una entrevista a Catalunya Ràdio la importància que pot tenir per a ERC la proposta de l'eurodiputat Oriol Junqueras d'intentar liderar el partit. "Tinc la impressió que suscita un grau de consens molt ampli. És una persona que suscita una certa unanimitat respecte a la seva preparació, respecte a la seva capacitat d'emocionar i d'expressar el que molta de la gent d'ERC sent", ha dit. Segons Tresserras, Junqueras pot afavorir la cohesió del partit i "és una garantia que la possibilitat de disposar d'una proposta consensuada ampla hi és", cosa que no veu "que en aquests moments fos tan fàcil en altres formacions polítiques".

Després de la davallada electoral d'ERC, l'exconseller, afiliat l'any passat als republicans, ha afirmat que el problema de la formació no és d'idees sinó de persones. En aquest sentit, Tresserras assegura que "les idees han funcionat. Per tant el problema no eren les idees i tampoc no són les sigles. El problema hem estat nosaltres, les persones que, d'alguna manera o altra, han tingut un paper més o menys rellevant al capdavant del projecte perquè no hem resultat creïbles i, en part, és un problema nostre, per manera de fer, per excentricitat respecte al que la gent ha interpretat habitualment com la gestió política".

Pel que fa a les perspectives del congrés d'ERC de la tardor, Joan Manuel Tresserras s'ha mostrat esperançat perquè a través d'Internet ha vist que "hi ha molta gent amb molta voluntat de reflexionar seriosament sobre el que cal fer. Això em fa ser molt optimista respecte a la capacitat col•lectiva d'interpretar el que està passant".

Joan Manuel Tresserras fa una lectura positiva del recorregut d'Esquerra, tot i els resultats electorals negatius. "En clau històrica, aquest partit fa vint anys que plantejava qüestions de sobirania com el centre de l'agenda política, els altres, no. Ara, aquesta qüestió és en el centre del debat polític i això és un èxit d'Esquerra Republicana, de la seva gent, de l'entorn i de molta altra gent que no té res a veure amb aquest partit", ha explicat.

Sobre la decisió de l'exlíder d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira de deixar el partit, Tresserras ha afirmat que li "va saber greu però l'entenc. Està dolgut pel tracte que ha rebut i crec que té raó, que no s'han fet les coses adequadament". L'exconseller explica que la preocupació de Carod és "poder tenir un projecte de país formulat des de formacions progressistes, radicalment democràtiques, que puguin ser àmpliament compartides, i que aquest pugui ser el bloc hegemònic en un procés de construcció nacional".