Per a ICV-EUiA "és clau" que els seus militants, si participen en les assemblees del 15-M, facin "pedagogia" de la tasca que el partit duu a terme a les institucions en consonància amb moltes de les demandes del moviment. Així ho diuen els ecosocialistes en un document intern en el qual també asseguren que se senten "interpel·lats pel 15-M" i que moltes de les propostes que fa coincideixen amb les del partit. "En moltes ocasions per manca de suport social al carrer o de suport polític als parlaments han estat rebutjades i fins i tot ridiculitzades", lamenta el text, que allista una cinquantena de mesures de la coalició com la defensa de la dació en pagament o l'oposició a la reforma laboral.

"És clau", diu el document, al qual ha tingut accés l'ACN, "que tot respectant el moviment, com adherits i adherides, amics i amigues (del partit), també fem pedagogia en el nostre entorn més immediat sobre com moltes de les demandes del moviment (així com també d'altres organitzacions socials com sindicats, associacions de veïns, plataformes contra les retallades, etc.) han estat també defensades per ICV-EUiA en el camp institucional i que representen el nostre programa de mínims per al futur més immediat", exhorta la formació a la seva militància.

"En moltes ocasions per manca de suport social al carrer o de suport polítics als parlaments han estat rebutjades i fins hi tot ridiculitzades", lamenten els ecosocialistes. Ara, en canvi, consideren que el 15-M suposa "una finestra d'oportunitat per impulsar canvis i transformacions necessàries per tal que molta gent que avui veu afectada de manera greu les seves condicions de vida obtingui respostes al seus problemes reals".

"Hem de tenir presents" les crítiques als partits

Els indignats "també expressen crítica i frustració amb l'actual sistema polític i els partits que nosaltres també hem de tenir ben present, sentir-nos interpel·lats i actuar en conseqüència", reconeixen els ecosocialistes, tot afegint que "som conscients dels requeriments que el moviment fa als partits i amb fermesa i honestedat treballem per millorar-nos".

Ho diu una carta a la militància que no veu cap contradicció entre militar a ICV-EUiA i participar en les assemblees dels barris i els pobles, "òbviament a títol individual", i recorda que la formació va animar a la participació en el 19-J.

Així doncs, davant d'aquesta implicació dels seus militants a les assemblees, els recorda, en un argumentari que ocupa deu planes, quines iniciatives ha defensat el partit en àmbits com la transparència, la lluita contra els privilegis dels polítics, la lluita contra la pobresa o l'oposició a les retallades.

Una cinquantena de mesures en un argumentari de deu planes

En l'àmbit de la transparència, per exemple, recorda que el tripartit que va portar ICV a estar al Govern durant set anys va crear la Sindicatura de Comptes o va prohibir que els beneficiaris de subvencions públiques poguessin fer donacions a partits. També assegura que la coalició no té cap càrrec ni cap candidat condemnat per corrupció, i que el grup parlamentari va rebutjar fer ús dels cotxes oficials des del desembre passat. El document també recorda que Raül Romeva va mirar de fer obligatori que els europarlamentaris haguessin de volar en classe turista i que els candidats a la presidència de la Generalitat, Joan Herrera, i a l'alcaldia de Barcelona, Ricard Gomà, van fer públic el seu patrimoni.

Entre d'altres moltes mesures, l'argumentari també destaca que ja el juny del 2009 Iniciativa va presentar al Congrés espanyol una proposta no de llei per aturar els desnonaments de la gent amb problemes per pagar les seves cases o que el juliol del 2010 el tripartit va prorrogar les ajudes de 426 euros als aturats de llarga durada. "La dació en pagament és una proposta sorgida de la societat civil, que ICV-EUiA i altres partits de l'esquerra han portat al Congrés i al Parlament a petició de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca", afegeix el text, que també recorda l'oposició de la formació al cànon digital o la seva participació en la vaga general del 29 de setembre.

Herrera ja va subratllar les coincidències entre el 15-M i ICV

La carta, que ha estat difosa a la militància aquest dijous, arriba després que el mateix secretari general d'ICV, Joan Herrera, fes seves el passat dilluns moltes de les reivindicacions sorgides del moviment del 15-M. De fet, Herrea ja va assegurar que durant anys s'havien sentit "impotents" quan les propostes presentades pel seu grup al Parlament o al Congrés dels Diputats eren rebutjades.

En aquesta línia, el dirigent ecosocialista va plantejar, un dia després de la multitudinària manifestació del 19-J, una proposta de "referèndums ciutadans vinculants" per donar resposta a les reivindicacions del moviment dels 'indignats'.