L'Ajuntament de Barcelona ha presentat 42 esmenes a l'avantprojecte de llei de simplificació, agilitat i reestructuració administrativa i de promoció de l'activitat econòmica, coneguda com llei òmnibus, segons va informar el consistori quan falta menys d'una setmana per canviar d'un govern del PSC i ICV-EUiA al nou de CiU.

Segons l'Ajuntament, les al·legacions busquen "mantenir i garantir l'autonomia local en la presa de decisions i la representativitat de l'administració municipal en els òrgans de decisió que afecten els interessos de Barcelona". El consistori destaca que la llei òmnibus "no pot, en cap cas, posar en qüestió els principis de la Carta Municipal de Barcelona", com considera que fa en àmbits com l'urbanisme, regulació d'habitatges turístics i la prostitució del carrer.

L'alcalde sortint, Jordi Hereu, confia que "el proper govern municipal, i, especialment, el seu alcalde -el convergent Xavier Trias- faci seves les al·legacions i defensi els interessos de l'Ajuntament", va exposar en un comunicat.

Les al·legacions, que proposen esmenes i, en alguns casos, una redacció alternativa, arriben la mateixa setmana que Hereu també ha fet pública l'elaboració de 22 esmenes als Pressupostos de la Generalitat, que s'han incorporat a les del grup parlamentari, davant de la caiguda a la meitat de la inversió territorialitzada, i ha reptat el futur primer edil a assumir-les.

En bona part, les esmenes, que ell fa com a grup municipal socialista, van en la línia que la ciutat no pateixi retallades en inversions en centres educatius i sanitaris, polítiques d'ocupació ni infraestructures, i pretén amb això que no es vegi afectada com motor anticrisi.

Per la seva part, el portaveu de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, va denunciar que no coneixen les 42 al·legacions.

Actuar sense diàleg

Així, Forn va acusar Hereu d'actuar sense cap diàleg. "Això és podia haver fet amb consens i han optat per la via del decret, la de "ho faig jo perquè ho dic jo i sense escoltar ningú més"", es va queixar. Va explicar que el nou govern municipal estudiarà les al·legacions abans de decidir si les fa seves, com va reclamar Jordi Hereu. "No es pot demanar el consens i que es defensin unes esmenes quan ni tan sols s'ha tingut la delicadesa d'enviar-les a la resta de grups", va replicar Forn a l'apel·lació d'Hereu.

Al parer del portaveu de CiU, "això no són les esmenes de l'Ajuntament de Barcelona, són unes esmenes del govern sortint que d'aquí a cinc dies no hi serà, i que en lloc de saber escoltar els grups, ha preferit tirar pel dret".