El fiscal de delictes mediambientals, Antoni Pelegrín, ha sol·licitat informes epidemiològics fets o que s'estiguin fent per incorporar-los a les diligències preprocessals que ha obert per conèixer la contaminació de l'aire de Barcelona i si l'administració està actuant per rebaixar-los.

La Fiscalia de Catalunya va demanar explicacions fa unes quantes setmanes al Departament de Territori i Sostenibilitat per la insuficiència dels seus mesuraments sobre contaminació, després de detectar que els controls atmosfèrics no són diaris i són menys freqüents a l'estiu.

Pelegrín va sol·licitar a la Generalitat que justifiqui els motius d'aquests mesuraments selectius, en el marc de les diligències preprocessals que manté obertes sobre els nivells de contaminació atmosfèrica a Barcelona i la seva àrea metropolitana.

El ministeri públic va sol·licitar a la Direcció General de Qualitat Ambiental les seves dades sobre els nivells de qualitat de l'aire registrats el 2010, així com un informe sobre la mitjana anual -trimestral en el cas de 2011- de pol·lució atmosfèrica i va comprovar que els mesuraments no són diaris.

Mesuraments diaris

Pelegrín va informar que farà un seguiment de les dades de contaminació aquest any per comparar-los amb els de l'any anterior i seguirà insistint perquè els mesuraments es facin diàriament, com estableix la legislació europea.

En aquest sentit, va recordar que la legislació europea estableix que no es poden superar els límits de partícules en suspensió en l'aire 35 dies a l'any i que sospita que els mesuraments no es fan diàriament perquè no se certifiqui la superació d'aquesta xifra.