El PSC ha reprès la negociació de la llei electoral en el mateix punt en què es va quedar la legislatura passada. Miquel Iceta, viceprimer secretari del partit, ha explicat que la seva proposta es "basa en el sistema alemany", que combinaria una elecció d'un diputat per districte territorial i la tria d'un altre grup per circumscripció única. Els socialistes veuen aquesta opció com "la millor" i Iceta ha considerat que, després de les primeres converses amb CiU, veu als nacionalistes disposats a poder arribar a una proposta acordada molt propera a la del PSC. Amb tot, s'ha compromès a que en cap moment la nova llei perjudiqui als partits petits o a la proporcionalitat.

Miquel Iceta ha remarcat que la seva proposta "està basada en el sistema alemany" d'elecció de diputats i que, segons li han comunicat des de CiU, "la seva proposta, també". Això i les primeres converses entre els dos partits fa que Iceta sigui optimista de cara a un possible acord entre els dos principals partits del Parlament per començar a redactar una llei electoral catalana. "Hi ha una demanda ciutadana de millora de la qualitat democràtica, de més transparència, d'estímul a la participació, de vot electrònic, i tot això ho hem de posar en marxa", ha destacat Iceta.

Davant algunes crítiques que acusen a CiU i PSC de voler fer una llei que beneficiï sobretot als partits més grans i veuen en aquestes primeres converses bilaterals la prova més clara, Iceta ha replicat que "la voluntat és de tenir un acord unànime, de tots", i ha avançat que al setembre està previst obrir les reunions a la resta de partits de l'arc parlamentari català i poder tenir així una ponència conjunta.

Iceta ha volgut "tranquil·litzar" als partits més minoritaris negant que CiU i PSC estiguin fent la llei a mida seva. "Intentarem un acord, però no serà un acord que limiti o redueixi la proporcionalitat. És molt difícil que un acord amb el vistiplau de PSC perjudiqui els partits petits", ha sentenciat.