El subdirector de la Subdirecció Territorial d'Interior a la Catalunya Central, Josep Rafart, ha exposat aquest dimarts que, fruit de les indicacions que rep de Protecció Civil i altres estaments, és "difícil preveure" el risc d'incendis forestals en aquestes comarques de cara a la campanya estival.

La responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central, Agnès Centelles, ha indicat que no hi ha la sequera d'altres anys però el sol i el vent poden assecar ràpidament la vegetació.

Són declaracions prèvies a la jornada informativa que han fet juntament amb Bombers, Mossos i SEM per tal d'encarrilar la redacció dels Plans especials d'emergències per a incendis i inundacions.

Rafart ha afirmat que, a l'estiu, tant les emergències per incendis com per inundacions a la Catalunya Central tenen "una especial sensibilitat". El Bages, on es fa la jornada, és "una de les comarques més castigades pels incendis" i, si bé no hi ha grans inundacions, sí que se'n donen en rius i torrents que tenen afectacions locals.

Posteriorment el subdirector de la Subdirecció Territorial d´Interior a la Catalunya Central ha assegurat que "és un dels anys difícils de preveure" pel que fa a al risc d'incendis. Principalment, per les condicions metereològiques que hi hagut la primavera passada.

Centellas ha concretat que, tot i haver-hi hagut un alt índex de pluges evitant així "la sequera d'altres anys", no es pot abaixar la guàrdia. "Quan hi ha diversos dies de forta insolació i vent, s'asseca ràpid la vegetació", ha alertat.

Obligació per a uns, recomanació per a altres

Dels 165 municipis que té la Catalunya Central, n'hi ha 114 que estan obligats a redactar el pla per actuar en cas d'incendis. 39 ho tenen recomanat i, per a la resta, és voluntari. En el cas de les inundacions, 54 tenen l'obligació d'enllestir-lo, mentre que a 45 més se'ls recomana aquesta opció.

Durant aquests dies, diversos pobles i ciutats s'hauran de posar a fer feina perquè, dels 114 que estan obligats a tenir un pla contra els incendis, només n'hi ha catorze que el tinguin en actiu. Dinou estan en tràmit de revisió i gaire bé una seixantena el tenen caducat. Pel que fa a les inundacions, set estan actiu, nou en tràmit, n'hi ha tres de caducats i la resta s'han d'iniciar.

Malgrat aquestes dades, el subdirector Josep Rafart ha assegurat que "no partim de zero". "No és que ara es comencin a redactar els plans, l'objectiu de la jornada és donar continuïtat a la redacció dels que alguns municipis ja tenen, i alguns des de fa anys, fet pel qual estan caducats", ha afegit el subdirector.

La filosofia que s'aplica en aquesta redacció, segons Rafart, és "partir de la realitat" de cada municipi. Alhora, es compta amb la participació dels diversos cossos i serveis que tenen un paper en afectacions d'aquest tipus i que han estat presents a la jornada: Protecció Civil, Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra i el Servei d'Emergències Mèdiques (SEM).