L'ex conseller d'Economia, Antoni Castells, ha trencat el seu silenci per explicar "la seva veritat" sobre com va actuar l'anterior executiu i com valora les interpretacions que se n'han fet. Castells s'ha queixat del tracte rebut pel Govern, l'ha acusat de tenir una actitud "revengista" i amb poc rigor, i ha defensat la seva gestió al departament. A més, ha negat que amagués informació sobre l'estat financer i ha rebutjat que l'augment del dèficit hagi segut culpa de la "despesa desmesurada" de l'anterior Govern, atribuint el desviament en aquesta dada a "la caiguda d'ingressos". Castells, a més, ha tancat la porta a un possible retorn a la política, rebutjant també qualsevol "candidatura a res".

Castells ha defensat la seva gestió al capdavant d'Economia durant els anys del tripartit. I ho ha fet en una conferència al Cercle d'Economia que ha comptat amb una primera fila carregada de personalitats polítiques passades i vigents. L'ex president de la Generalitat José Montilla, l'ex vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira, ex consellers com Marina Geli, Ernest Maragall o Josep Huguet, l'ex president del Parlament, Joan Rigol, el president del grup parlamentari del PSC Joaquim Nadal, les diputades Rocío Martínez-Sempere i Laia Bonet, o el portaveu del Govern, Francesc Homs, han escoltat les paraules de Castells.

El que fos titular d'Economia durant set anys ha començat la seva conferència justificant el seu silenci practicat fins ara, erò reconeixent "vertaders esforços per resistir la temptació de contestar". I és que Castells considera que l'actual Govern i CiU s'han dedicat durant mig any a practicar la "desmesura i la distorsió de la realitat", amb "afirmacions injustes i infundades" i un "sabor revengista" que ha volgut denunciar enèrgicament.

Castells ha volgut també defensar fermament la "total transparència i rigor institucional" que l'anterior Govern va tenir en el traspàs al nou executiu. Amb aquest argument, i explicant que les previsions de dèficit que coneixia el govern espanyol ja planificaven una desviació elevada, l'ex conseller ha volgut deixar clar que ell i el seu departament mai van amargar dades o informació al respecte del deute o del dèficit de la Generalitat.

En aquest mateix sentit, Antoni Castells s'ha mostrat ferm i bel·ligerant en rebutjar la idea de que l'augment del dèficit que s'ha anunciat que pateixen els comptes catalans sigui culpa del "descontrol de la despesa" de l'anterior Govern. "És completament fals i absurd", ha sentenciat, tot vinculant aquesta desviació a "l'enorme caiguda dels ingressos", una circumstància que, segons ha dit, ha passat a totes les administracions. A més, ha apuntat també cap al govern espanyol perquè carregui part d ela seva culpa, donat que els ha acusat de "no ajudar gens, ans al contrari" en no pagar el fons de competitivitat o desviar el dèficit a les comunitats autònomes per "quadrar" els seus números.