Un camió dels serveis municipals de neteja ha arribat aquest dimecres al matí a la plaça de Catalunya amb l'objectiu de començar a recollir els objectes i els residus del campament dels 'indignats', però una part dels acampats es resisteix a abandonar la cèntrica plaça perquè considera que la mediació que hi va haver entre la Guàrdia Urbana i l'acampada no els representa. Una altra part dels acampats sí han començat a carregar residus i objectes dins del camió, mentre que altres acampats han explicat que no veuen suficient que l'Ajuntament porti a la plaça un mòdul prefabricat de 2 metres per 4 per assegurar la continuïtat del caràcter d'àgora de la zona.

Aquest dimarts al vespre, els acampats van acordar amb la Guàrdia Urbana començar a desmuntar el campament de la plaça de Catalunya a canvi de la instal·lació d'un mòdul prefabricat que els serveixi perquè la zona pugui continuar sent un àgora del moviment dels 'indignats'. Aquest acord, però, no ha estat acceptat per part dels acampats i un grup d'ells s'ha negat a abandonar la plaça perquè considera que aquest pacte no els representa.

L'acord es basa en el fet que l'Ajuntament de Barcelona instal·li a la plaça un mòdul prefabricat que serveixi al moviment per donar continuïtat a les seves activitats i que aquest cèntric emplaçament pugui sent una àgora. Però un grup dels acampats no accepta aquest mòdul, que seria de 2 metres per 4, procedent d'una institució, o bé considera que seria insuficient. Mentre els acampats que han portat les negociacions afirmaven que estava previst que el mòdul arribés cap a les 12 del migdia, des de la Guàrdia Urbana s'ha donat per fet que no arribarà a la plaça aquesta infraestructura fins que no es desmunti el campament.

El dia per desmuntar

Aquest dimecres al matí, poc després que el camió del servei de neteja hagi arribat a la plaça, el mateix grup d'acampats que van parlar amb la Guàrdia Urbana ha tingut un contacte informal amb un dels intendents que porta la negociació en nom de l'Ajuntament i de la Generalitat. En la trobada, la Guàrdia Urbana els ha comunicat que els donen aquest dimecres per desmuntar el campament.

Si les negociacions no arriben a bon port i part dels acampats decideixen perpetuar la situació, no es descarta que s'activi un dispositiu policial, amb la participació dels Mossos d'Esquadra, per desallotjar la zona. De fet, ja n'hi havia un de previst per aquesta passada matinada que es va desactivar per l'acord a què es va arribar.

No volen "un xiringuito"

Aquest matí de dimecres s'ha pogut veure com una part dels acampats han començat a carregar un camió dels serveis municipals de neteja amb escombraries i amb alguns objectes de l'acampada, com ara algun moble, mentre altres membres de l'acampada explicaven als mitjans de comunicació que no en tenien prou amb un "xiringuito" i que hi havia "desconfiança" respecte als acords amb l'Ajuntament. Alguns d'ells han assegurat que aquest dimecres de matinada es va fer una assemblea "informativa" mentre altres asseguren que es va votar en contra de l'acord entre alguns acampats i un intendent de la Guàrdia Urbana.

Un dels acampats que ha portat les negociacions amb la Guàrdia Urbana, Oli, de la comissió d'internacional, ha admès que els negociadors s'han trobat en "minoria" en l'assemblea i ha explicat que la policia local els ha donat marge durant el dia d'avui. "Crec que hem guanyat temps, és una bona notícia, però hem d'estar preparats per aquesta tarda", ha dit, a l'espera que hi pugui haver una decisió per part dels acampats. Oli creu que ara cal arribar a "un consens que sigui constructiu".

A més, ha explicat que han exigit "més mòduls" i que faran arribar aquesta proposta al moviment. Oli creu que la reacció serà "catastròfica" quan els acampats vegin les dimensions del mòdul i creu que "el més intel·ligent és proposar a l'intendent que porti el número suficient de mòduls per instal·lar les infraestructures que haurien d'estar a l'àgora". "Ara deliberarem de nou, recordarem que encara hi ha opció de negociar, per mirar si la majoria que no vol negociar es redueix", ha afegit.