Un total de 56 dels acampats que han estat desallotjats aquesta matinada tenien antecedents policials per desobediència i desordres públics. A més, una persona va ser denunciada per desobediència. Segons ha explicat el director general de la Policia, Manel Prat, es van identificar163 persones que pertanyien a 19 nacionalitats diferents i entre les que hi havia persones amb problemes psíquics, drogodependències i "un punt de marginalitat". Prat ha qualificat l'operatiu de "molt net" malgrat que ha explicat que un principi esperaven que hi podien haver moments tensos perquè els acampats posessin resistència, especialment des de les estructures organitzades als arbres.

Prat ha remarcat que les persones que encara dormien a la plaça no estaven vinculades amb el moviment originari del 15M i ha recordat que els representants d'aquest col·lectius ja s'havien desmarcat dels últims 'acampats'. Ha explicat que entre ells hi havia 'sense sostre', persones amb addiccions i amb un perfil molt diferent de les persones que dormien a la plaça a partir del 15M.

Prat ha explicat que l'operació s'havia d'haver celebrat fa dos dies però s'ha endarrerit "per esgotar totes les vies de diàleg". I és que, segons ha informat, una comissió conjunta entre l'Ajuntament, tant del govern entrant com del sortint, i la Generalitat han treballat en l'operatiu i han tingut negociacions amb les persones que continuaven dormint a la plaça.

El director de la Policia ha explicat que finalment aquest dimecres al migdia es va veure "clarament" que els 'acampats' no tenien intenció d'abandonar la zona per iniciativa pròpia i per això es va decidir intervenir, "a petició de l'Ajuntament de Barcelona". Prat ha assegurat que després del dispositiu, la situació és "més o menys" de normalitat, tot i que resten actuacions al patrimoni artístic de la zona.

550 agents en el dispositiu

En l'operatiu van participar 550 policies, dels quals 400 eren agents dels Mossos d'Esquadra i 150 de la Guàrdia Urbana. En ser preguntat perquè hi havia aproximadament la mateixa xifra d'agents que el dia dels incidents a l'entrada al Parlament si els 'indignats' eren molts menys, Prat ha contestat que el dispositiu del 15 de juny era de 72 hores i es disposava de 1.700 efectius per a tres dies. "El dimensionament era el que podia ser", ha dit.

Prat ha defensat l'operatiu d'aquesta matinada, que ha assegurat que era "nombrós i suficient" i que s'ha saldat sense incidents. Únicament s'ha denunciat a una persona per "increpar i empènyer" agents, però no s'ha practicat cap detenció.

El director de la Policia ha explicat que és el Consistori municipal qui té les competències per evitar que es els 'acampats' es tornin a instal·lar a la plaça. Ha reconegut que és un espai públic on els ciutadans tenen dret de passar i estar-s'hi, però no de manera permanent.