Un total de 6.793 dones han sol·licitat a Catalunya el pagament de la interrupció voluntària de l'embaràs a què s'han sotmès des de l'entrada en vigor de la nova llei de salut sexual i reproductiva ara fa un any, segons dades de la Conselleria de Salut de la Generalitat a les quals ha tingut accés Europa Press.

L'import de les sol·licituds tramitades i acceptades fins avui supera els 2,5 milions d'euros --el preu mitjà d'un avortament és de 375 euros--, si bé associacions de pacients i entitats feministes han criticat el retard en el cobrament de les partides i el fet que hagin d'abonar-se per avançat.

La Conselleria, de fet, reclama al Govern el pagament de 7,8 milions d'euros en concepte d'aplicació de la llei, ja que la seva acceptació es va produir sense l'assignació de recursos extra a les comunitats, ha reiterat el conseller Boi Ruiz.

En qualsevol cas, prenent com a referència els avortaments que es van produir a Catalunya durant 2009, tan sols prop del 25% de les dones que avorten inicien els tràmits per reclamar el pagament de l'operació.

En 2009 es van fer 26.000 interrupcions voluntàries de l'embaràs --unes 70 al dia--, que va suposar un descens del 3%, la primera reducció en un mínim de 15 anys, mentre que la Conselleria encara treballa per tancar les xifres del 2010.

En qualsevol cas, la venda de píndoles de l'endemà a les farmàcies catalanes s'ha triplicat els últims dos anys, després d'aprovar la possibilitat de vendre-la sense recepta fins a arribar a la xifra de 137.500 píndoles l'últim any.