El Parlament va ratificar ahir la prohibició de les curses de braus a Catalunya l'1 de gener de 2012, en quedar-se sol, defensant una moratòria de tres anys, el PPC, que va obrir una guerra de xifres sobre les indemnitzacions a pagar pel cessament de les activitats taurines.

Un any després que el Parlament aprovés per llei prohibir les curses de braus a Catalunya a partir de 2012, la cambra catalana va reviure el debat sobre aquesta qüestió gràcies a una proposició de llei del PPC que proposava ajornar la prohibició fins a l'1 de gener de 2015.

El diputat del PPC encarregat de presentar la proposició, Rafael Luna, va argumentar que en plena crisi econòmica, amb uns 700.000 catalans en atur, "tancament de plantes hospitalàries" i retallades en serveis socials bàsics, la Generalitat "no pot permetre's el luxe innecessari" ni el "caprici" de pagar indemnitzacions per la prohibició de les curses de braus.

Tenint en compte que les persones a indemnitzar no només podrien ser els propietaris de La Monumental de Barcelona, sinó també els "taquillers, infermers, ramaders i transportistes", i que a més les compensacions haurien de comprendre el cessament d'activitats en els pròxims 99 anys, Luna va situar la indemnització pública a pagar en una forquilla d'entre 300 i 500 milions d'euros.

Per il·lustrar totes les polítiques socials que es podrien fer amb aquests diners, Luna ha assegurat que aquestes quantitats serien suficien per sufragar les despeses anuals dels hospitals Josep Trueta, Arnau de Vilanova i Joan XXIII: CiU va negar la veracitat d'aquestes xifres i va dir que, com a molt, la suma ascendirà a uns "milers d'euros".

A excepció dels tres diputats de Ciutadans, que van anar més enllà en presentar una proposició de llei per revocar la prohibició de les curses de braus que no va prosperar, la resta de grups parlamentaris -CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC i Solidaritat- van girar l'esquena a la proposta del PPC: només 20 dels 135 diputats han donat suport a la moratòria.

CiU, ICV-EUiA, ERC i Solidaritat havien presentat esmena a la totalitat a la proposta i el PSC va sumar els seus vots als d'aquests grups, en un debat seguit des de la tribuna d'invitats pel republicà Jordi Portabella i pels membres de la plataforma que va impulsar la prohibició del toreig.

Per part de CiU, grup en el qual alguns dels seus diputats el 2010 van votar en contra de la prohibició de les curses, el diputat Josep Rull va acusar Luna d'"espantar" la gent alertant d'indemnitzacions astronòmiques que no són reals, ja que "en el pitjor dels casos es xifrarien en milers d'euros".

Crítiques de CiU

Rull va destacar l'"absurditat" de plantejar compensacions per un segle sencer, fins a l'any 2109, compensant "toreros que encara no han nascut o no saben ni remotament que seran toreros".

Tant Rull com el diputat d'ERC Oriol Amorós van proposar a Luna que, si tan preocupat està pel cost públic de prohibir els toros, defensi la fi de les milionàries subvencions al toreig.

Amorós va titllar Luna d'"irresponsable" per esperonar les indemnitzacions a un empresari privat a costa de les arques de la Generalitat i va dir que fa uns anys el grup Balañá, vinculat a La Monumental, "es va dirigir a l'Ajuntament de Barcelona dient que perdia en cada corrida 24.000 euros".

Més intervencions

El diputat d'ERC va coincidir amb l'ecosocialista Joan Boada en què el propietari de la plaça de toros de Barcelona serà el gran "beneficiat" del tancament d'unes activitats taurines deficitàries.

Més discretament va intervenir el socialista Jordi Terrades, el grup del qual va votar majoritàriament en contra de la prohibició dels toros l'any passat, però que ahir es va distanciar del PPC.

"El PSC no contribuirà a reobrir permanentment aquest debat en funció de l'oportunisme polític i electoral del moment", va dir.

Des de SI, Alfons López Tena es va mostrar directament partidari de no pagar cap indemnització pel cessament del toreig a Catalunya.

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va denunciar de la seva banda la "incoherència" d'ERC, que advoca per acabar amb els toros però no amb els correbous.