Els factors contaminants acumulats en les futures mares poden alterar el desenvolupament dels testicles de l'embrió i la qualitat del semen. Els tòxics ambientals transmesos durant la lactància també són una de les claus de la infertilitat masculina, segons un estudi de l'Institut Marquès i el CSIC. A Catalunya, cap de les dones estudiades estava lliure de factors tòxics, que estan relacionats amb els greixos que acumula el cos i la contaminació industrial. Les persones que viuen en zones amb més exposició a productes químics tenen més risc de tenir una pitjor qualitat de llet materna i semen. Els territoris amb una pitjor qualitat són el País Basc, Catalunya, País Valencià i Múrcia.

La llet materna i els tòxics que pot transmetre una mare al nadó durant l'embaràs és un dels factors que poden influir directament en la qualitat del semen del nen. L'estudi, realitzat per l'Institut Marquès i el CSIC, ha afirmat que els greixos i la contaminació industrial a la que es poden sotmetre les dones poden afectar directament al desenvolupament dels testicles de l'embrió i al seu desenvolupament durant la lactància materna.

Les quatre regions amb una pitjor qualitat de semen són el País Basc, Catalunya, País Valencià i Múrcia (aquesta última per la gran quantitat de pesticides que hi ha a la regió).

L'estudi, que s'ha centrat en la comunitat gallega i la catalana, ha demostrat que els gallecs mostren un millor resultat i tenen el doble d'espermatozous que un català. El fet ve donat, entre d'altres factors, pel greix que pot acumular la mare. Els tòxics que s'acumulen actuen com a estrògens, i aquests, al tractar-se de glàndules femenines, provoquen un pitjor desenvolupament dels testicles masculins.

El director de l'Institut Català de la Recerca de l'Aigua (ICRA) i vicerector de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA) del CSIC, Damià Barceló, ha afirmat que entre les pitjors comunitats es troba Catalunya, "ja que està més exposada als residus industrials i per tant a la contaminació" i ha afegit que, entre d'altres coses, "els envasos de la gran quantitat de menjars preparats que mengen els catalans també acumulen aquests residus industrials".

La directora de l'estudi, Marisa López-Teijón, ha afegit que "s'ha de seguir donant el pit als nadons, ja que és el preu que s'està pagant per la industrialització". La doctora també ha fet referència a alguns materials que poden presentar tòxics, com la Bisfenol-A dels biberons, i que "no solucionarien el fet de deixat de donar llet materna i consumir-la preparada".