El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer ahir una crida a PSC i ERC perquè, amb vista als pressupostos per al 2012, "segueixin l'exemple del PP" i ajudin el Govern a aprovar uns comptes que inclouran el pagament d'uns 2.000 milions d'euros en concepte d'interessos, a causa d'un deute "desbocat".

En un esmorzar-col·loqui organitzat per Nova Economia Fòrum, Mas va reiterar la petició d'ajuda a l'oposició que ja va fer amb els pressupostos per a 2011 i a la qual només va respondre el PP.

"Tots aquells partits als quals incomodi que fem un pacte amb el PP per tirar endavant uns pressupostos difícils tenen l'oportunitat en les pròximes setmanes de sumar-se als pressupostos de 2012, seguint l'exemple del PP", va destacar.

Mas va donar a entendre que l'únic que els demana és que s'abstinguin per facilitar així l'aprovació dels comptes: "El Govern assumirà tota la crítica als pròxims pressupostos. La cara per rebre bufetades ja la posem nosaltres. L'únic que se'ls demana no és tant que es facin responsables dels pressupostos sinó simplement que deixin fer".

Recerca de pactes

Si PSC i ERC responen a aquesta crida a la "responsabilitat", va subratllar Mas, "es podrà fer a Catalunya un acord més ampli sobre un tema de país que ens competeix absolutament a tots".

Mas ja va advertir que els comptes per a 2012 estaran tan marcats per "l'austeritat i l'estalvi" com els d'aquest any i tractaran de "frenar l'espiral diabòlica" de l'endeutament.

Segons Mas, "durant bastants anys Catalunya ha estat vivint del crèdit", s'ha endeutat "en excés" i pot acabar pagant uns interessos que es menjaran els diners per a polítiques socials.

Per il·lustrar les seves advertències, va donar xifres: el 2010, la Generalitat va pagar 950 milions per interessos financers, el doble del pressupost de la Conselleria d'Empresa i Ocupació per a aquest any, però el 2011 la factura d'interessos serà un 50% més alta, per sobre dels 1.400 milions, i el 2012 fregarà els 2.000 milions.

"Entre 2010 i 2012, els interessos que pagarà la Generalitat a bancs, caixes i particulars pels bons que van comprar seran el doble que fa dos anys. Apareix així una nova gran conselleria: la del pagament del deute. O parem això o se'ns menjarà", va alertar.

Només fent els "deures", va afirmar, es podran mantenir les prestacions socials que altres ?països, com Grècia, no han estat capaços de salvaguardar.

Mas també va reflexionar sobre els límits de l'estat del Benestar i va assenyalar que Catalunya posseeix "un dels sistemes sanitaris més potents" d'Europa sense ser el país més ric: "Hem viscut amb una certa il·lusió òptica", va dir.

El president català va insinuar que "en alguns casos" el país havia anat "més enllà del que podia" permetre's, per la qual cosa s'imposa la necessitat d'un "dur ajustament" per evitar el "col·lapse".

Retallades "anecdòtiques"

Aquestes retallades acabaran sent "anecdòtiques" si dins de deu anys l'economia catalana s'ha recuperat, va assegurar.

Per desdramatitzar la situació, va recordar que el pressupost de Salut per a aquest any s'assembla al de l'any 2008, amb una població "més o menys" igual a la que hi ha ara.

El president de la Generalitat també va proposar dedicar grans esforços a la lluita contra el fracàs escolar, va lamentar que cap universitat catalana figuri entre les cent millors del món i va apostar per l'entrada de capital privat en el món universitari.

Pel que fa a la situació política espanyola, sense arribar a demanar eleccions anticipades, Mas va invitar el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, a accelerar les reformes necessàries o, si no se'n veu capaç, a convocar eleccions com més aviat millor.

D'altra banda la Generalitat ha de tornar a l'Estat 761,7 milions d'euros entre aquest any i 2012 per avanços del repartiment de la recaptació de l'IRPF i l'IVA dels anys 2009 i 2010 que ha estat inferior a les previsions, segons va avançar el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.

L'import es reparteix en 138 milions corresponents al 2009 i a pagar aquest any, i 623,7 milions corresponents a la recaptació prevista per al 2010 i a tornar el 2012, segons dades del Govern.

En unes jornades del Consorci Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Barcelona-Centre Ernest Lluch amb el títol "Cap a on va l'estat de les autonomies?", Mas-Colell va lamentar les "carències" del sistema actual d'avançaments i liquidacions a dos anys vista, i va considerar que la solució passa per la recaptació directa d'impostos des de Catalunya a través del pacte fiscal, que va considerar "més important que mai".

Mas-Colell també va fer referència al Fons de Competitivitat, assenyalant que en antigues reunions del Consell de Política Fiscal i Financera, diverses autonomies havien demanat canviar la redacció que l'Estat "podrà" avançar quantitats per una altra fórmula que donés més estabilitat als ingressos autonòmics, però no es va arribar a fer la modificació, i amb la crisi "s'ha confirmat que hi ha hagut més discrecionalitat de la prevista".