CiU va pactar a l'últim moment amb el PP una pujada del 8,5% en el cànon de l'aigua, a més d'eximir d'aquest increment alguns col·lectius vulnerables.

Al voltant de dos quarts de cinc de la tarda d'ahir, el Parlament havia reiniciat la sessió plenària amb el debat de la llei de mesures fiscals i financeres, coneguda com a llei d'acompanyament dels pressupostos, sense que CiU i PP haguessin arribat encara a un acord sobre això.

El PP es resistia a avalar la pujada del cànon de l'aigua en un 9,5% que CiU volia incorporar a través d'una esmena a la llei d'acompanyament, però les negociacions van continuar, fins i tot amb el debat parlamentari ja en marxa.

CiU justificava aquesta dràstica pujada pel voluminós dèficit de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que s'arrossega des de l'època de Jordi Pujol i que ara mateix s'eleva a més de 1.300 milions d'euros.

Fins a l'últim moment, pels passadissos del Parlament, circulaven el portaveu de CiU a la cambra catalana, Jordi Turull, així com el portaveu adjunt, Ramon Espadaler, revisant papers amb propostes de redactat de l'esmena que s'estava negociant amb els populars Enric Millo i Santi Rodríguez.

Finalment, el PP va arrencar una pujada una mica més moderada del cànon de l'aigua, no del 9,5% previst inicialment sinó d'un punt percentual menys, a més d'introduir un "bo social" que congela tarifes a famílies amb rendes baixes, aturats, pensionistes i vídues.

Factura últim trimestre

Espadaler va explicar que aquesta decisió, que repercutirà en la factura de l'aigua a partir de l'últim trimestre de l'any, suposarà un increment de prop de "dos euros al mes" per a una família estàndard de l'àrea metropolitana amb un consum d'aigua "raonable".

En nom del PP, l'abstenció del qual va permetre a CiU aprovar la llei d'acompanyament, el diputat José Antonio Coto va acusar els anteriors governs de CiU i del tripartit de conduir l'ACA a l'"absoluta insolvència i fallida".

"Una vegada més, la responsabilitat i el sentit comú del PPC farà possible que a Catalunya l'aigua segueixi sent potable i de qualitat", va arribar a afirmar el diputat popular. Coto va destacar que l'acord amb CiU inclou el "compromís que el Govern assumeixi part del deute de l'ACA".