El Parlament ha completat aquest dijous la tramitació de les tres lleis òmnibus i ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades contra les dues que estaven pendents de prosperar, una sobre agilitat administrativa i l'altra sobre promoció de l'activitat econòmica.

La primera continua la tramitació després de fracassar l'esmena d'ICV-EUiA gràcies als vots de CiU, PSC, PP i SI, mentre que la segona ha prosperat pel rebuig a l'esmena dels ecosocialistes i en aquesta ocasió, també una d'ERC, un rebuig que ha tingut l'aval de CiU, PSC, PP, SI i C's.

D´aquesta manera, la cambra catalana dóna llum verd al tràmit de tot el paquet normatiu amb l'aval dels grups parlamentaris de CiU, PSC i PPC, i precisament per aquesta situació, tant els socialistes com els populars s'han volgut atribuir el mèrit d'haver "forçat" al Govern a reorientar el paquet de mesures òmnibus per tal de possibilitat la tramitació i el debat de les normes que permetin reactivar l'economia i simplificar l'administració.

Per la seva banda, el Govern argumenta que la llei sobre agilitat administrativa persegueix simplificar les estructures públiques, i dissol fins a sis organismes, entre els quals hi ha el Consell Català per la Pau i l'Agència Catalana de l'Esport, i en modifica 30 més, com el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (Conca).

Amb el mateix objectiu, introdueix canvis a la llei sobre l'Institut Català de la Salut (ICS), el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), el Memorial Democràtic, i el Servei Metereològic de Catalunya (SMC), i crea dos organismes per concentrar funcions: l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i l'Agència de Suport a l'Empresa Catalana.

La segona de les lleis òmnibus aprovada aquest dijous, sobre promoció econòmica, simplifica i liberalitza la concessió de llicències i l'activitat productiva en àmbits com el medi ambient, el turisme, la sanitat, el transport i l'habitatge.