La Conselleria de Salut de la Generalitat ha decidit tancar de manera permanent 22 dispositius d'atenció continuada de Catalunya, canviar la presència física dels sanitaris en 32 dispositius més i tancar el servei nocturn de 56 més, cosa que significa que el 60% dels 185 centres d'aquest tipus que existeixen patiran alguna modificació fruit de les retallades pressupostàries.

Fonts de la Conselleria han explicat a Europa Press que aquests canvis en els dispositius d'urgències -la majoria d'ells ubicats en centres d'atenció primària (CAP)- es realitzaran de manera definitiva, si bé les xifres encara podrien patir alguna modificació després de les converses que es mantenen amb els diferents territoris.

El departament va explicar el juny que tenia pensat tancar a la nit 73 dispositius d'urgència -a dia d'avui en són 56-, canviar la presència física de sanitaris en 24 -ara en són 32- i tancar-ne 17 -que ara com ara en són 22-, una mesura amb la qual confiava estalviar 50 milions d'euros i que es prenia després d'un procés d'estudi que ho feia possible.

La modificació en el servei d'urgències es produirà també en els desplaçaments que realitzen les ambulàncies, tal com ha assenyalat aquest dilluns a Europa Press l'Associació Catalana d'Empresaris d'Ambulàncies (Acea), que calcula que amb les retallades es farà un 10% menys de trasllats urgents.

A més d'aquests canvis definitius, la Conselleria treballa en les modificacions d'horaris pròpies de l'època d'estiu, un procés encara en fase de definició i que es justifica per una "demanda sanitària molt menor" durant el juliol, l'agost i el setembre.

Tot i això, la restricció imposada per l'austeritat pressupostària sí que provocarà que hi hagi menys contractes de substitucions per als sanitaris que facin vacances, ha reconegut la Conselleria, que ha defensat que la demanda serà "perfectament absorbible" per altres centres veïns.

Canvis estivals

Els canvis d'horari o tancament de CAP -a Catalunya n'hi ha uns 370- i consultoris locals durant l'estiu no estan monitorats i, segons el centre, inclouen canviar les hores d'atenció al públic o bé tancar les instal•lacions durant un o més mesos.

La Conselleria de Salut indica en la seva pàgina web quins canvis estan definits i, segons aquests, a Catalunya tancaran durant l'estiu 16 CAP i 12 consultoris locals, mentre que modificaran el seu horari d'atenció 43 CAP més i 7 consultoris locals.

La majoria d'aquestes modificacions, motivades per l'estiu i independents de les modificacions en els serveis d'urgències, corresponen a la província de Barcelona, ja que falta per definir l'afectació d'estiu en centres de Lleida, Tarragona i Girona.

El Govern veu deshonest vincular les retallades amb la salut

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha retret als sindicats del sector sanitari que estiguin vinculant les retallades pressupostàries amb la salut de la població catalana, que en tot moment està garantida i en cap cas està no en perill.

"Barrejar una reivindicació laboral amb una amenaça a la salut de la gent no és ni el més encertat ni el més honest per afrontar una negociació", ha assegurat Homs aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Homs ha lamentat que estiguin circulant "especulacions i informacions fruit dels conflictes laborals", i ha recalcat que tots els ambulatoris i consultoris que tanquen les portes per vacances reobriran el setembre en tots els casos.

El portaveu del Govern ha indicat que és normal que a l'estiu hi hagi llocs que tanquin, que això ha passat cada any i que és conseqüència del reforç de l'activitat a les àrees turístiques, que veuen disparada la seva població.

La Conselleria de Salut indica que durant l'estiu tancaran les portes un total de 16 centres d'atenció primària (CAP) i 12 consultoris locals, mentre que 43 CAP i 7 consultoris més veuran modificats els seus horaris d'atenció al públic.