La Generalitat va activar ahir divendres el pla INFOCAT per l'alt risc d'incendis forestals com a conseqüència de les altes temperatures que registrarà Catalunya durant aquest cap de setmana. "Hem desplaçat les columnes mòbils del cos de bombers a les comarques amb més risc d'incendi i s'han suspès tots els permisos dels nostres efectius", va indicar el conseller d'Interior, Felip Puig.

Aquesta decisió, es va prendre després de la reunió celebrada ahir al CECAT de tots els cossos responsables de la prevenció i extinció d'incendis. Avui dissabte, l'Agència de Salut Pública es reunirà per decidir si cal prendre noves mesures per evitar el risc que els ciutadans pateixin un cop de calor.

12 comarques en alerta

La fase d'alerta del pla INFOCAT està motivada pel risc a dotze comarques catalanes. A la Catalunya Central, l'Anoia i el Bages; a Lleida, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, la Segarra, el Segrià, el Solsonès i l'Urgell; a Tarragona, l'Alt Camp, la Conca de Barberà i el Priorat; i a les Terres de l'Ebre, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. En aquest sentit, les altes temperatures i la baixa humitat afectaran les comarques de Ponent, del Camp de Tarragona i de les Terres de l'Ebre, on fins a 35 municipis seran especialment vigilats pels cossos de prevenció i extinció d'incendis.

Des de Protecció Civil es va demanar la màxima col·laboració dels ciutadans. Així, les recomanacions, segons va indicar el conseller d'Interior, van des d'evitar fer desplaçaments o excursions, fins a vigilar especialment qualsevol activitat que pugui generar un risc d'incendi. "No són les millors dates per sortir d'excursió pel massís de Prades o per les muntanyes del Montsant", va subratllar Puig. Fins i tot, es va prohibir fer qualsevol tipus de foc i es van aturar obres públiques i privades en els municipis amb un risc més elevat.

La fase d'alerta podria concloure passat el cap de setmana si no es declara cap incendi d'importància i, com va preveure el Servei Meteorològic de Catalunya, les temperatures comencen a baixar a partir del proper dilluns.

Pel que fa als 35 municipis que van rebre la qualificació de risc "Alfa 3", aquests són: A l'Alt Camp, Alcover, Figuerola del Camp, Mont-ral i la Riba; a la Conca de Barberà, l'Espluga de Francolí, Montblanc, Senan, Vallclara, Vilanova de Prades, Vilaverd, Vimbodí i Poblet; a les Garrigues, Bellaguarda, Bovera, Fulleda, la Granadella, Juncosa, la Pobla de Cérvoles, Tarrés, el Vilosell i Vinaixa; al Priorat, la Bisbal de Falset, Cabacés, Margalef, Ulldemolins i Ascó; a la Ribera d'Ebre, Flix, la Palma d'Ebre, Riba-roja d'Ebre, la Torre de l'Espanyol i Vinebre; al Segrià, Almatret i Maials; i a la Terra Alta, la Fatarella, la Pobla de Massaluca i Vialba dels Arcs.

Exceptuant el risc d'incendi, també existeix el perill que les persones pateixin una onada de calor. Tot i que l'Agència de Salut Pública no va determinar que Catalunya es trobi en una "onada de calor", des de la Generalitat es va recomanar extremar les precaucions per tal d'evitar una llarga exposició al sol i per hidratar-se de manera continuada, especialment pel que fa als nens i a les persones més grans.