Aprofitant la discussió sobre les diputacions generada per Alfredo Pérez Rubalcaba, el president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, ha apostat per reobrir el debat sobre el model territorial a Catalunya suprimint els consells comarcals.

En una entrevista amb l'ACN, ha opinat que la possible supressió de les diputacions ha de provocar a Catalunya l'anàlisi del seu mapa administratiu, tenint en compte que aquí hi ha dos organismes extres: vegueries i consells comarcals. Al seu parer, és el moment de tancar un acord català que tingui el màxim consens i signifiqui una simplificació dels nivells administratius. "Potser només s'han de deixar les vegueries i suprimir els consells comarcals".

Amb la Llei de vegueries aprovada pel tripartit però congelada pel Govern de CiU, Nadal ha subratllat que l'organització territorial de Catalunya és una qüestió encara oberta, i ha afegit que és moment ara de posar fil a l'agulla aprofitant el debat sobre les diputacions que ha propiciat el candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

"Potser ha arribat l'hora de simplificar nivells administratius a Catalunya i decidir que, amb menys nivells administratius, en tenim prou", ha remarcat Nadal.

I és que el socialista ha opinat que Catalunya ha d'aprofitar que s'ha obert el meló territorial a Espanya per tancar un gran acord català que tingui el màxim consens possible, almenys de les forces polítiques més importants, i que comporti l'eliminació d'algun nivell administratiu, com podria ser el dels consells comarcals.

"Si hi ha una dada nova, que és la supressió de les diputacions, si fos així, analitzem tots els nivells d'administració intermedis, consells comarcals, diputacions i vegueries, i decidim si potser només s'han de deixar les vegueries i suprimir els consells comarcals", ha proposat el cap de l'oposició.

Al seu parer, "cal una simplificació evident i perceptible per la ciutadania, que ha de tenir més clar a quina finestreta ha d'anar per cada cosa".

Pel que fa al desplegament de la Llei de vegueries, ha opinat que s'hauria de deixar en suspens fins que quedi clar quin és el model que s'acorda entre tots, i que s'aplicarà d'ara endavant. "Fins que no quedi clar que simplifiquem el model, no que el compliquem, val més que ho deixem tot en stand-by", ha remarcat.

D'altra banda, Nadal ha coincidit amb la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, en la necessitat de mancomunar serveis com a fórmula d'estalvi en el món local. De fet, ha destacat que si en algun moment havien tingut molt sentit els consells comarcals era precisament com a ens supralocals que servien precisament per mancomunar. De tota manera, ha afegit que amb o sense consells comarcals, es poden establir mancomunitats igualment.

Els recursos de les diputacions són dels ajuntaments

Sobre la proposta concreta de reformulació de les diputacions, Nadal ha advertit que els recursos que mouen aquests organismes han de continuar sent pels ajuntaments, ja sigui de forma directa o a través de les comunitats autònomes.

Així, el president del grup parlamentari socialista ha considerat que una part dels recursos de les diputacions hauria d'anar directament als ajuntaments, però ha afegit que els diners que es quedin les comunitats per les noves competències que assumeixin també s'han de destinar al món local, i ha posat l'exemple de la construcció de carreteres entre municipis.

"Aquests recursos tenen el mateix origen en el fons de cooperació local i són diners dels i pels ajuntaments", ha argumentat Nadal.

El socialista vol evitar així que, en cas de supressió de les diputacions, els recursos no arribin als municipis i se'ls quedi l'Estat o les comunitats autònomes, situació que agreujaria la salut financera dels consistoris catalans, que ja es queixen de manca de finançament.

Pendent encara l'aprovació de la Llei de governs locals i la de finançament local, Nadal sí que ha volgut avisar que el PSC està detectant de moment una actuació del Govern de CiU "molt poc municipalista i que té fins i tot tics antimunicipalistes", que s'han demostrat, ha dit, en algunes qüestions que han provocat enfrontaments entre el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, i la vicepresidenta del Govern i responsable del Departament de Governació, Joana Ortega.

És el cas de la polèmica sobre el PIRMI, amb Ortega assegurant que Bustos havia estat informat del canvi de mètode de pagament, i amb el socialista negant-ho i demanant una rectificació de la vicepresidenta.