L'oposició ha carregat durament aquest divendres contra la gestió que ha fet el Govern del PIRMI aquest mes d'agost i contra la reforma que té previst fer, però només ICV-EUiA ha acabat demanant la dimissió del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, que ha rebut bona part de les crítiques dels partits d'esquerres durant la reunió de la diputació permanent. El proper ple votarà la reprovació de Mena presentada pel PSC fa setmanes per unes altres declaracions, i el PPC no descarta donar-hi suport. Joan Herrera (ICV-EUiA) ha opinat que Mena "està tocat per continuar", mentre que Eva Granados (PSC) ha dit que "no està capacitat per fer la feina".

Després de la intervenció inicial de Cleries i de Mena, la diputada del PSC Eva Granados ha lamentat el to que han fet servir els dos consellers, i els ha acusat de ser els responsables de la "pitjor crisi dels serveis socials en democràcia". Granados ha carregat especialment contra Mena, perquè s'ha mostrat "insensible, irreverent, fent categories d'anècdotes i menystenint el patiment de milers de persones". "Vostè no està capacitat per fer la feina al Consell Executiu", ha conclòs, tot recordant que el PSC ja té una petició de reprovació del conseller pendent per unes declaracions anteriors, reprovació que es votarà en el proper ple del Parlament.

La socialista ha recordat a CiU que el PIRMI no és un instrument ni del tripartit, ni de les esquerres, ni de les dretes, sinó que és un instrument de país que sempre ha estat consensuat. "Són vostès els que trenquen el pacte social a Catalunya. Amb el canvi de la llei, trenquen el principal instrument per eradicar la pobres al nostre país", ha remarcat la diputada, que ha recriminat a l'executiu que deixi fora de la renda els crònics. "Aquesta és la seva manera de solucionar la pobresa crònica al nostre país?", ha preguntat.

El Govern ha presentat els perceptors del PIRMI, ha continuat, com a "presumptes defraudadors", però Granados ha assegurat que l'objectiu d'aquest suposat control del frau no era res més que crear una cortina de fum per amagar el decret que modifica els criteris per accedir al PIRMI, que deixa fora de l'ajut els que pateixen crònicament la pobresa i rebaixa l'ajuda en 50 MEUR.

Però a més, la diputada socialista ha fet referència a una carta de l'assessoria jurídica del Departament de Benestar on es deixa clar que no s'està d'acord amb la proposta de modificació de la renda mínima d'inserció impulsada pel Departament d'Empresa quan diu que l'import destinat a l'ajut el fixarà la Llei de pressupostos.

Granados s'ha queixat especialment de les molèsties que han patit i encara pateixen milers de persones. "Vostè parla de molèsties, i no s'ha pres la molèstia de tornar en 18 dies de caos, tornar i posar-se al capdavant de la crisi. I parlen de molèsties? Hi ha famílies que fa dos mesos que no cobren", ha exclamat.

Herrera: "Mena està molt tocat per continuar"

El president del grup parlamentari d'ICV-EUiA, Joan Herrera, ha anat més enllà i ha acabat demanant la dimissió de Mena perquè, al seu parer, no hi ha hagut cap tipus d'assumpció de responsabilitats ni reconeixement d'errors. "El conseller Mena està molt tocat, té l'autoritat molt tocada per continuar fent de conseller", ha dit.

Herrera ha constatat que aquest govern està sent "fort amb els més febles", perquè està "deixant milers de famílies en la indigència". "Si volen comprovar que són pobres, ho comproven, però no poden fer reformes que fan que hi hagi gent que pugui passar gana", ha recriminat.

Segons ell, el Govern ha maltractat els serveis socials, perquè els professionals no van ser escoltats ni avisats; els ajuntaments, perquè no van ser informats, i també la gent més necessitada, que no ha cobrat l'ajuda quan són les persones que més pateixen la crisi.

Com Granados, l'ecosocialista ha criticat especialment l'actitud "desafiant" de Mena, que va fer públiques dades que no podia desvetllar i que ha presentat la renda mínima d'inserció com si fos una política d'immigració. "Això és superar determinades línies i fronteres. Això és fregar, sinó instal·lar-se en la xenofòbia institucional", ha advertit.

Si Mena ha estat desafiant, Cleries, segons Herrera, ha complert el paper de "desaparèixer", mentre que el president de la Generalitat, Artur Mas, va avalar amb les seves declaracions la "tesi falsa de frau generalitzat", perquè va dir que sense aquest control durant el mes d'agost, no s'hauria pogut pagar la renda més enllà del mes d'octubre. En definitiva, "el 'tatcherisme' enfront de l'estat del benestar. Passem del model socialcristià de Pujol al model neoliberal del senyor Mas", ha resumit.

El PPC reparteix responsabilitats entre CiU i tripartit

El diputat del PPC Enric Millo també ha criticat l'actuació del Govern amb el canvi de la forma de pagament del PIRMI, però ha repartit responsabilitats entre els actuals governants i els anteriors, que no han reformat l'ajuda en tot aquest temps tot i que hi ha un percentatge molt elevat dels perceptors que haurien d'estar cobrant una pensió no contributiva en lloc de la renda mínima d'inserció. El mateix ha dit sobre el frau, argumentat que si tant n'hi ha, s'havia d'haver actuat abans.

És per això que ha demanat al Govern i als partits que es faci un esforç per fer una "autèntica reforma de dalt a baix" del PIRMI, tenint present les entitats municipalistes i els treballadors socials.

Això no ha impedit que critiqués la manca de coordinació en l'actuació del Govern aquest agost, que ha volgut quantificar el frau per queò ha acabat deixant milers de famílies sense ingressos per subsistir. És per això que ha deixat la porta oberta a un hipotètic suport del PPC a la reprovació que se sotmetrà a votació en el proper ple si el Govern no accedeix a la reforma profunda del PIRMI que reclamen els populars.

La rebaixa de successions

Des d'ERC, el diputat Pere Bosch ha remarcat que el Govern tenia altres opcions abans de tocar la renda mínima d'inserció. "Vostès en poques setmanes de diferència van perdonar 350 MEUR a les famílies riques a través de l'impost de successions i, poques setmanes després, escatimen 130 milions a 34.000 famílies pobres", ha constatat Bosch, que ha subratllat que això és una "tria voluntària".

El republicà s'ha queixat que ni Mena ni Cleries hagin fet propostes de futur sobre la reforma del PIRMI i tampoc hagin reconegut cap error ni hagin expressat cap mena de disculpa. "Mentre aquestes persones estaven fent cues, sent estigmatitzades com a delinqüents, on eren vostès?", ha preguntat.

Després de criticar la manca d'informació, l'actuació en ple mes d'agost i la falta de coordinació, Bosch ha recordat que ERC ja va proposar fa setmanes un pacte nacional contra l'exclusió social i per a l'eradicació de la pobresa, i ha insistit en aquesta mesura.

Pel que fa a l'assumpció de responsabilitats, ha opinat que demanar la reprovació no serviria de res per a la gent que pateix, i ha reiterat que reclamen que rectifiquin, que es disculpin i que retornin al camí del consens, liderant un pacte de país contra l'exclusió social i recuperant el diàleg en una matèria tan sensible com aquesta.