ERC i ICV-EUiA han demanat aquest dimecres al president de la Generalitat que convoqui un ple extraordinari del Parlament per discutir la reforma Constitucional plantejada a Madrid. Els dos grups reclamen que se celebri abans del proper dia 7 de setembre -data prevista per a la votació de la reforma al Senat- i, en cas de negativa, valorarien forçar la convocatòria del Ple si obtenen el suport de CiU o el grup mixt.

El president del grup d'ICV-EUiA, Joan Herrera, i la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ho han anunciat després de registrar la petició de compareixença al Parlament dels vuit senadors autonòmics. La intenció és que tant el Ple com la compareixença dels senadors es facin abans de dimarts.

La voluntat d'ecosocialistes i republicans és que sigui el president de la Generalitat qui convoqui un ple monogràfic per a principis de la setmana vinent, però no descarten recórrer al suport de CiU -amb qui ja s'han posat en contacte- o del Grup Mixt per forçar la celebració del ple. Per fer-ho és necessari que els grups parlamentaris sumin una cinquena part dels diputats (27), fet que succeiria si a ICV-EUiA (10) i a ERC (10) se li sumessin els 7 diputats del Grup Mixt o algun altre grup parlamentari. Tot i això, la data del ple l'ha fixaria la Mesa del Parlament, conjuntament amb la Junta de Portaveus i no pas els grups que demanen la celebració del ple.

"Estem en un moment excepcional. I aquest moment necessita que un país es posicioni i opini", ha justificat Joan Herrera en la seva demanda de convocatòria d'un ple extraordinari. Per la portaveu d'ERC, Anna Simó, existeix una àmplia posició de rebuig entre els diputats catalans, entre ells, els de CiU: "el que ha declarat CiU està en la línia de rebutjar la reforma", ha insistit.

El ple extraordinari que reclamen els dos partits no és incompatible amb la compareixença dels vuit senadors proposats pel Parlament de Catalunya. De fet, tant Herrera com Simó han presentat aquest dimecres al registre del Parlament, la petició perquè compareguin abans de la votació de la reforma constitucional que es farà la setmana vinent al Senat. "No té precedents, però podrien donar explicacions en el mateix ple", ha comentat Herrera. En tot cas, haurà de ser la Mesa, juntament amb els Portaveus, la que decideixi quina és la Comissió pertinent. Un cop escollida la Comissió, serà el president d'aquesta qui fixi la datat de la compareixença.

Segons han comentat els representants dels dos grups parlamentaris, la intenció amb la compareixença dels vuit senadors autonòmics (més el d'ERC que ja ha anunciat que s'hi sumaria), és doble: "escoltar-los i que escoltin al Parlament". Per això és "necessari" que la seva compareixença es produeixi abans de la votació del proper 7 de setembre al Senat.

Pel que fa a la votació de les esmenes presentades al text de reforma constitucional, que es tindrà lloc el proper divendres, Esquerra ha insistit que els seus dos diputats no participaran al debat i deixaran els escons lliures, mentre que ICV-EUiA ha anunciat que "no ho descarta", tot i que opina que la mesura hauria de ser consensuada per tots els partits "d'esquerres" de l'hemicicle. Joan Herrera també ha avançat que la diputada del partit al Congrés no presentarà cap esmena a l'articulat, ja que no volen entrar en el "joc". "Una reforma constitucional en menys de quinze dies és una burla", ha opinat.