Els Mossos d'Esquadra, a petició del Departament de Salut, van impedir la passada matinada de dimecres que diferents grups de persones ocupessin cinc centres d'atenció primària a Badia, Sabadell, Santa Perpètua i Castellar del Vallès. Segons els ocupants, les ocupacions esdevenien accions de protesta per les retallades del Govern que van portar a la supressió del servei d'urgències nocturnes d'aquests centres d'atenció primària.

No obstant això, Salut va recordar que les ocupacions es duien a terme des de feia setmanes, i va justificar els desallotjaments assegurant que les condicions de seguretat i de salubritat dels locals "s'han degradat progressivament", a més de remarcar que "s'hi han produït diversos incidents".

En aquest sentit, i a través d'un comunicat, el Departament de Salut va assegurar que "respecta escrupolosament el dret dels ciutadans a opinar i manifestar-se pacíficament", però va afegir que "rebutja i lamenta les accions de protesta que suposen l'ús inadequat dels equipaments sanitaris, que ocasionen molèsties a pacients i professionals, i que impedeixen el normal funcionament d'alguns centres".

Per la seva banda, els manifestants van fer públic un escrit en què lamentaven que s'estava reprimint una "protesta pacífica en defensa del dret a la sanitat, reconegut a la mateixa Constitució".

Salut va assegurar que els centres d'atenció primària de Badia del Vallès, Ca n'Oriac, Santa Perpètua de Mogoda i Castellar del Vallès ofereixen servei "cada dia de 8 del matí a 12 de la nit", i que la resta d'hores queden oberts els centres d'urgències d'atenció primària (CUAP) "propers als anteriors".

Tanmateix, el Departament va afegir que, de mitjana, aquests centres atenien entre 1 i 4 persones en horari nocturn cada dia, i va subratllar que "es manté l'atenció continuada a domicili amb dispositius territorials reforçats".

El comunicat dels ocupants, de la seva banda, convidava a manifestar-se pel desallotjament i a participar en la manifestació del pròxim 2 de setembre.

Resistència dels veïns

Els veïns que ocupen des de fa un mes el centre d'atenció primària de Ca n'Oriac de Sabadell van assegurar que, malgrat la pressió policial, no aturaran les seves protestes.

Així, un d'aquests veïns, Jose Luis Fernández, va relatar el desallotjament viscut tot especificant que els Mossos van arribar sobre les tres de la matinada i que van ser els mateixos manifestants els que van sortir del CAP per evitar enfrontaments, ja que la seva és una protesta "pacífica" en contra de les retallades en la Sanitat Pública. Tot i això, els acampats es van quedar a l'exterior de les instal·lacions, on tenen instal·lades diverses tendes d'acampada i estris per poder cuinar.

Fernández va declarar que el moviment no busca cap enfrontament amb la policia, sinó poder continuar amb una reivindicació que consideren justa. "Acampar es pot acampar en qualsevol lloc", va dir. D'altra banda, el veí va recordar que el seu objectiu final és aturar les retallades que està aplicant el Govern, i va lamentar tant aquests fets com que la ciutadania no els doni més suport en les accions de protesta. "Estem una mica nerviosos perquè no volem baralles", va afirmar Fernández.

Defensa de Boi Ruiz

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, va defensar ahir el pressupost en l'àmbit de la Salut perquè, malgrat les retallades, garanteix les "prestacions i la qualitat de l'atenció sanitària".

Ruiz va afegir que els ajustos econòmics tenen com a objectiu fonamental el fet de garantir la sostenibilitat "present i futura" del sistema sanitari i del conjunt de Catalunya.

El conseller va efectuar aquestes declaracions mitjançant una carta dirigida al sindicat Usoc, que el passat dia 12 de juliol va dirigir una queixa al Síndic de Greuges de Catalunya lamentant les condicions del sector de les ambulàncies, tant d'ús urgent com de no urgent, així com els acomiadaments que s'havien produït en aquest àmbit.

A més, i davant les crítiques pels acomiadaments i les repercussions laborals d'aquestes retallades rebudes darrerament, el conseller català va recordar que la Generalitat sempre ha manifestat la seva voluntat de treballar per tal de "minimitzar aquest impacte", per la qual cosa va convocar la Mesa sectorial de negociació que, finalment, no va aconseguir arribar a aquest acord.

Precisament, aquesta era una de les grans queixes de l'Usoc que el passat dimarts, i malgrat no haver arribat a cap acord, va decidir desconvocar la vaga prevista per a la primera quinzena del mes de setembre, tot reclamant a l'Administració que "prengués cartes en l'assumpte".