Sota el lema 'amb la sanitat no s'hi juga: no a les retallades', unes 150 persones han sortit a Blanes (Selva) per protestar contra les retallades a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva que suposen, entre altres efectes, una reducció dels serveis de l'Hospital Comarcal de Blanes i al tancament de les urgències nocturnes als CAP de la comarca. La protesta, que ha començat a les dotze del matí i ha durat una hora, ha consistit en fer tallades intermitents de trànsit de cinc minuts de durada a la rotonda Mar i Murtra, a la GI-682, i el lliurament d'informació als conductors. La majoria dels vehicles han aguantat l'espera i alguns s'han solidaritzat amb la causa, fent sonar el clàxon.

Els promotors de la protesta tenien clar que no volien "emprenyar als ciutadans" i per això han optat per tallar el trànsit de forma intermitent, ocupant els passos de zebra, en comptes de fer un tall permanent de la via. Tot i això, alguns conductors no ho han vist amb bons ulls i no han volgut agafar el paper que se'ls donava amb la informació en contra de les retallades. Cal dir, però, que aquests han estat una gran minoria i alguns fins i tot han seguit les instruccions de la pancarta on s'hi podia llegir: 'Pita contra retallades'.

Un dels assistents es preguntava el següent: "Què passarà quan hi hagi morts o quan vagis a urgències i no et puguin atendre?". Durant els seixanta minuts que ha durat la iniciativa, s'han pogut sentir consignes com ara "Amb la sanitat no s'hi juga" o" Mas, a quina mútua vas".

Si bé s'ha fet un balanç positiu de la protesta, un dels portaveus de la plataforma, Albert Salas, lamentava que només fossin uns quants centenars de ciutadans que hagin sortit al carrer i que els 40.000 habitants restants no s'hi hagin afegit. "La gent no es consciencia suficient fins que no li toca i això molt mal també", ha apuntat, i ha afegit que les retallades "repercutiran a tothom".

L'afectació de les retallades

En el cas de la Selva, les tisorades en el pressupost han afectat a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que gestiona dos hospitals (el Sant Jaume de Calella i el Comarcal de la Selva a Blanes), tres centres sociosanitaris (a Lloret de Mar, Blanes i Calella), tres àrees bàsiques de Salut que en total sumen set CAP (Calella, Lloret de Mar, Fenals, El Rieral, Tossa de Mar, Malgrat de Mar i Palafolls) i dos centres de rehabilitació (a Tordera i a Pineda de Mar).

Salas adverteix que d'aquí a poc, el segon CAP de Blanes també tancarà les urgències de nit i els ciutadans hauran d'anar a l'Hospital Comarcal de la Selva. Denuncia que de les tres ambulàncies, es passa a tenir-ne una d'operativa i reclama al Govern que "expliqui quin serà el protocol per establir les preferències" a l'hora de decidir com s'escollirà el malalt a traslladar entre tots els que ho demanaran al mateix moment. Així mateix, s'amplien les llistes d'espera, el servei de ginecologia es trasllada a l'hospital de Calella, de manera que les dones de Lloret, Blanes i Tossa de Mar hauran de fer entre 16 i 30 quilòmetres per anar a parir. I això no és tot, segons un altre dels portaveus de la plataforma, Pere Lopera, que augura que encara es retallaran més serveis en detriment de la qualitat assistencial.

Els habitants de Blanes i voltants es queixen que van tardar molts anys en aconseguir tenir un hospital i després de 18 anys de funcionament, "ara ens retiren la majoria de serveis", lamenta Salas. És per això que ja preparen noves actuacions, com ara fer una assemblea a la població per explicar en detall les conseqüències de les tisorades.

ICV dóna suport a la protesta

ICV ha volgut donar suport a la protesta i ho ha fet amb la presència del diputat d'ICV, Joan Boada. Pel portaveu parlamentari les retallades en sanitat són "mesures que signifiquen una merma de la qualitat assistencial". En aquest sentit, proposa al conseller Boi Ruiz que l'estalvi de 50 milions d´euros que pretén aconseguir el departament de Sanitat amb el tancament dels CAP a la nit es podria evitar si es recuperés l'Impost del Patrimoni que CiU va eliminar o s'apugés l'IRPF a la classe més rica. També assenyala que si s'implantés un impost similar al que Castella-la Manxa té sobre producció nuclear es podrien recaptar entre 40 i 50 milions anuals.

Més protestes a la demarcació

A banda de Blanes, s'han viscut altres interrupcions de trànsit a diferents punts de la demarcació com ara Palamós (Baix Empordà), Hostalric (Selva), Anglès (Selva) o Breda (Selva). A través d'Internet i missatges al Twitter s'ha fet una crida perquè la gent s'afegís a la protesta.