El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Salvador Esteve, va instar ahir a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, a convocar urgentment el Consell de Governs Locals, atesa la situació de "col·lapse econòmic que pateixen els ajuntaments del país".

A través d'un comunicat, Esteve va proposar que la constitució oficial tingui lloc al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. Aquest organisme de representació dels municipis i vegueries, segons la Llei de Governs Locals del 2009, s'ha de dur a terme un cop estiguin constituïts els consistoris, els consells comarcals i les diputacions, i no s'ha d'efectuar més enllà del 22 de novembre.

Tal organisme, està format per cent membres, set dels quals nats: els quatre presidents de les diputacions, l'alcalde de Barcelona, i els presidents de la FMC i de l'ACM. Pel que fa a la resta de membres, aquests els designen els partits polítics que han obtingut més del 5% dels vots en les eleccions municipals.

El Consell de Governs Locals ha de participar en la tramitació parlamentària de les iniciatives legislatives i en la tramitació de plans, normes i avantprojectes que afectin les administracions locals, i també ha de servir per defensar l'autonomia local davant de totes les institucions.