El primer dia de la campanya de recollida d'ampolles de plàstic i llaunes d'alumini per reutilitzar i reciclar es va tancar aquest dijous amb un total de 2.081 envasos recuperats, seleccionats i compactats per una màquina automàtica que transporta una furgoneta. La iniciativa s'anomena 'Retorna Tour' i pretén augmentar el percentatge de reutilització dels envasos. Els ciutadans que porten un envàs a la furgoneta reben un tiquet valorat en cinc cèntims que pot cobrar directament o donar al Banc d'Aliments. El vehicle del 'Retorna Tour' s'estarà a la Rambla del Raval fins al 25 de setembre de quatre a deu del vespre.

La furgoneta 'Retorna Tour' ja ha visitat les ciutats de Mallorca, Eivissa, València i Madrid, i després de Barcelona passarà per Bilbao, Sevilla i altre cop Madrid. A les ciutats per on ha passat s'han recuperat en 43 dies de campanya un total de 134.000 envasos.

L'associació Retorna vol donar a conèixer en què consisteix el Sistema de Dipòsit, Devolució i retorn (SDDR) d'envasos, que aconseguiria recuperar més del 90% dels 51 milions d'envasos que es posen a la venda diàriament. Actualment es reciclen un 30% dels gairebé 18.000 milions d'envasos de begudes que es venen anualment a l'Estat.

La campanya està coordinada a Barcelona per la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable. Segons l'associació, els percentatges reals de reciclatge d'envasos se situen al voltant del 35% a Catalunya i en un 22% a la resta de l'Estat.