El Govern de la Generalitat elaborarà un Pla Nacional de Valors que té com a objectiu reforçar valors com la solidaritat, la convivència, el civisme o el respecte. Així ho va explicar el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, en una entrevista a TV3. El Consell Executiu aprovarà en uns quinze dies la constitució d'un comitè que s'ocuparà d'elaborar el pla, que no tindrà rang de llei, i a partir d'aquí es treballarà amb acadèmics i entitats socials. Cleries va deixar clar que "no es tracta de dir que ara imposarem uns valors" ni de cap "adoctrinament", sinó que l'objectiu d'aquest pla és "reforçar els grans valors" en un moment en què la societat s'està "individualitzant".

El conseller va assegurar que, davant de la "tendència a l'individualisme" que té avui en dia la societat, cal recuperar "uns valors col·lectius" que han definit Catalunya, com ara "l'esforç, el treball, la lluita o la superació", per evitar que la societat s'acabi sostenint en uns "valors líquids, amb poca consistència".

D'aquesta manera, Cleries va explicar que l'objectiu del pla que està preparant el Govern és "promoure uns valors més sòlids i consistents". En aquest sentit, va posar l'exemple del valor del "respecte", que considera rellevant en un moment en què la societat actual es composa de "gent de diferents països, de diferents cultures i diferents maneres de pensar". Així, per exemple, va advertir que "si no tenim el respecte ben arrelat, difícilment podrem fer una societat sòlida".

Sense imposició

Cleries, que va remarcar que el pla se centrarà en "el terreny del pensament" i que en aquests moments es troba en una fase embrionària, va voler deixar clar que aquest pla "no és cap imposició" i que no busca cap "adoctrinament", ja que l'objectiu és que els "grans valors" considerats "universals" siguin uns "valors bàsics" per al país. "No es tracta de dir que ara imposarem uns valors", va assegurar el conseller, sinó en "pensar com podem reforçar el valor de la solidaritat al nostre país, de la convivència, del respecte, aquests grans valors en aquests moments en què la societat es va individualitzant".