El Grup Impuls per Girona (GIG) -integrat per les cambres de comerç de les comarques gironines, les patronals FOEG i PIMEC i el Fòrum Carlemany- ha ressaltat en un comunicat la importància vital de corredor ferroviari mediterrani per reforçar la zona costanera de l'est peninsular com a motor econòmic. "A casa nostra, el Govern espanyol diu que aposta pel comerç exterior com a motor dinamitzador de l'economia, però l'intercanvi internacional de mercaderies necessita un entramat logístic modern, per atendre amb èxit el complex flux del moviment de productes i de persones", explica el GIG.

Per aquest motiu, tant l'empresariat com els sindicats gironins exigeixen que el Govern Espanyol esculli l'Eix Mediterrani com a prioritari i defensi aquesta opció a Brusel·les, "en ares a invertir els fons monetaris en projectes que aportin un retorn real a l'economia i a la societat".

Segons el GIG, la costa mediterrània espanyola concentra prop del 47,7% de la població de l'Estat espanyol, representa més del 44,6% del seu PIB, concentra el 60% de les exportacions nacionals a Europa i suposa el 70% de les exportacions agràries que es destinen a Europa. Tal com indica el manifest conjunt de les cambres de comerç i les associacions empresarials de la ribera espanyola de la Mediterrània, proclamat el passat 13 de setembre, la globalització dels mercats, ha convertit el mar Mediterrani en el centre mundial del tràfic de mercaderies, amb un progressiu creixement de productes que transiten per l'eix Àsia-Europa. El Grup Impuls per Girona considera que l'eix mediterrani espanyol "és vital" per consolidar la vertebració territorial i la connexió Nord-Sud, entre Europa i Àfrica, basada en la proximitat geogràfica d'ambdós continents i en les creixents relacions comercials i activitats productives. Segons asseguren, aquesta infraestructura "generaria ocupació estable i un increment de l'activitat productiva lligada a les infraestructures del transport".

Precisament, els principals partits amb representació al Parlament han presentat propostes de resolució en defensa del corredor Mediterrani i tot apunta que s'acabarà aprovant un text conjunt. Els diferents partits es refereixen a aquesta infraestructura com a essencial pel desenvolupament econòmic de Catalunya i demanen al govern espanyol que defensi la seva necessitat davant de la Unió Europea. El Parlament aprovarà una resolució en defensa del corredor després que aquest dimecres el Ministeri de Foment fes pública una polèmica nota en què govern espanyol i francès apostaven per incloure el corredor central en les xarxes transeuropees.

Aliança de partits

L'oposició obligarà al Govern a presentar els Pressupostos de la Generalitat per al 2012 abans del 10 d'octubre després que PSC, PP, ICV-EUiA i ERC s'hagin aliat per registrar una proposta de resolució en aquest sentit en la qual insta l'executiu a complir amb la Llei de Finances Públiques catalana.

Fonts parlamentàries van dir que l'acord insta també l'executiu català a fer el debat de la totalitat dels comptes abans del 4 de novembre, data que arrenca la campanya de les eleccions generals.

Així, i si cap dels grups fa marxa enrere durant el debat, l'oposició emplaça el Govern a donar compliment a la Llei de Finances Públiques de Catalunya, que estableix en el seu article 32 que la Generalitat ha de presentar els pressupostos davant del Parlament abans del 10 d'octubre.

Tot i que C's no va signar la proposta, fonts de la formació van avançar que votaran a favor, per la qual cosa, llevat de sorpreses d'última hora, l'oposició infringirà una derrota al Govern durant el Debat de Política General.

El PP va abanderar aquesta reivindicació, després que tant el portaveu parlamentari, Enric Millo, en les últimes setmanes, com la presidenta del partit, Alicia Sánchez-Camacho, durant la seva intervenció al ple aquest dimecres, recordessin al president de la Generalitat, Artur Mas, la necessitat de complir la Llei.

Així, i si el Govern compleix amb la proposta de resolució, l'executiu català hauria de presentar els pressupostos per al 2012 al Parlament en menys de 12 dies.

Sobre la taula de negociacions va ser-hi també una proposta d'ERC que fixava el límit per presentar els comptes al 4 de novembre, data de començament de la campanya a les eleccions.