Centenars d'estudiants, administratius i docents d'universitats catalanes, unes 1.500 persones segons els convocants, s'han manifestat el matí d'aquest divendres contra les retallades de l'ensenyament superior i l'augment del 7,6% de les taxes universitàries, amb motiu de la inauguració del curs acadèmic.

Per a una educació pública de qualitat, els joves s'han concentrat cap a les 9 hores davant de l'Escola d'Arquitectura de Barcelona, des d'on han marxat en manifestació cap a l'Edifici Vèrtex de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on el conseller Andreu Mas-Colell inaugurava l'inici del curs.

En no poder accedir a l'edifici, cap a les 11 hores alguns dels manifestants s'han tornat a dirigir a la Diagonal, on han tallat el trànsit a l'altura del carrer Tinent Coronel Valenzuela durant aproximadament dues hores.

Segons el portaveu de professors de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ermengol Gassiot, les retallades "estan mutilant" la universitat pública de qualitat i no ha descartat l'acomiadament de docents.

La portaveu d'estudiants de la PUDUP, Gisela Camarero, ha remarcat que "fan pagar més per la matrícula i no es rep una educació millor", i que les aules estan saturades perquè hi ha menys professors.

La PUDUP, UGT, CCOO, sindicats i altres organitzacions estudiantils han convocat la protesta, que prosseguirà aquest dissabte amb una assemblea de totes les universitats per votar una eventual vaga general.