La vicepresidenta del govern català, Joana Ortega, va assegurar ahir que "tots els funcionaris de la Generalitat cobraran la paga extra" de Nadal, perquè el Govern vol "recuperar el prestigi" de treballar en l'Administració pública, i que les rebaixes salarials siguin consensuades.

Segons que va indicar la vicepresidenta Ortega en una conferència organitzada per Nova Economia Fòrum, el compromís expressat pel president de la Generalitat, Artur Mas, que els consellers i alts càrrecs de l'Administració catalana no cobraran la pròxima paga extra com a mesura exemplaritzant, no afectarà els funcionaris.

Va subratllar de forma textual, en aquest sentit, que "tots els funcionaris de la Generalitat cobraran la paga extra" de Nadal, entre d'altres motius perquè "volem recuperar el prestigi de treballar en l'Administració" i evitar que es degradi "la funció pública".

En canvi, el compromís expressat pel president Mas després de conèixer-se que l'Institut Català de la Salut (ICS) vol rebaixar a la meitat la paga extra de Nadal dels metges, sí que s'estendrà, segons va precisar Ortega, als "càrrecs de confiança" -o personal eventual- del govern de la Generalitat.

En la seva conferència, la vicepresidenta va "emplaçar" partits, sindicats i organitzacions empresarials "a treballar en la consecució d'un gran acord de país per sortir de la crisi".

Sobre la supressió de la paga extra de Nadal d'aquest any per als alts càrrecs del Govern, Ortega va matisar que "més que una mesura populista és un gest en un moment en el qual hi ha molta gent que passa dificultats", i en aquest context, "el govern de la Generalitat també ha d'estrènyer-se el cinturó".

El portaveu del govern català, Francesc Homs, de la mateixa manera que la vicepresidenta Joana Ortega, va assegurar en declaracions a Rac-1 que "els funcionaris tindran paga extra aquest Nadal", encara que va afegir: "L'any que ve, no sé. No tinc una bola de vidre".

En aquest sentit, Homs va negar que l'anunci d'Artur Mas de suprimir la paga extra de Nadal a tots els alts càrrecs sigui una estratègia "per imposar" alguna cosa a algú, i va afegir: "Si hi ha d'haver gestos, cadascun els ha de proposar". En aquest context, va recordar que mesures com la reducció de salaris només es poden plantejar "amb el consens dels agents socials".

Per la seva banda, el candidat de CiU per Barcelona a les properes eleccions generals, Josep Antoni Duran i Lleida, va explicar que encara no és descartable que, passat el 20 de novembre, el nou govern espanyol hagi d'acabar rebaixant el sou als funcionaris de l'Estat.