La patronal del sector privat i concertat La Unió Catalana d'Hospitals ha reclamat introduir el copagament i revisar la cartera de serveis públics perquè només s'ofereixin gratuïtament els essencials i aconseguir així la sostenibilitat del sistema.

Aquells serveis que quedin fora de l'oferta pública els hauria d'assumir el sector privat. Aquestes són algunes de les propostes que La Unió ha inclòs en un informe presentat aquest dilluns i que contempla 100 propostes més per repensar el sistema sanitari català.

També aposten per vincular el salari dels professionals a la seva productivitat i revisar l'actual sistema de copagament de fàrmacs fent que la subvenció sigui segons la renda.

La patronal, que engloba 380 centres que donen feina a 45.000 treballadors a Catalunya, ha titllat d'"inassumibles" noves retallades pressupostàries en el sector durant 2012.

A la presentació de l'Informe 'Repensant el model sanitari', el president de La Unió, Manel Jovells, ha afirmat que una retallada del 10% és el "màxim assumible", per la qual cosa una nova retallada hauria d'anar acompanyada d'un canvi estructural del model sanitari.

El president ha constatat que el procés d'aplicació de la retallada ha estat "dolorós i complicat", tot i que ha alabat el coratge i la valentia de la Conselleria de Salut de la Generalitat per aplicar aquestes retallades, que ha cenyit a una situació extraordinària.

El departament que lidera Boi Ruiz, precisament exdirigent de La Unió, ha reduït aquest any un mínim d'un 3% la compra de l'activitat sanitària a l'àmbit concertat i ha reduït les tarifes d'aquesta compra un 2% respecte a l'any passat.