Un front de pluges arribarà aquest dijous al matí a Catalunya i s'intensificarà al llarg fins divendres. És per això que la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) de la Generalitat ha posat en situació de prealerta el pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) arran de l'avís meteorològic que preveu que les precipitacions siguin disperses durant el matí de dijous i especialment intenses a les comarques litorals i prelitorals. A partir del migdia les pluges es faran més extenses afectant també Girona, Catalunya Central i Prepirineu i Pirineus. El fenomen meteorològic que preveu precipitacions intenses o molt intenses és similar al que es va produir diumenge i dilluns.

D'altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís de situació meteorològica de risc de l'estat de la mar per dijous i divendres a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Maresme i la Selva, on les onades poden a superar els 2,5 metres d'alçada

Des del Centre de Coordinació d'Emergències CECAT, Protecció Civil ha alertat els municipis de les zones afectades, als quals es demana que realitzin un seguiment de la situació i la vigilància dels punts d'actuació prioritaris, i els ha instat a prendre les mesures adients per evitar l'accés de la població a les zones inundables i desocupar lleres de rieres. Els episodis de pluges intenses en zones litorals són els que tenen un risc de causar danys més alts, ja que les rieres poden arribar a tenir el seu cabal al límit prop de la desembocadura, si els episodis són molt intensos o sostinguts en el temps, segons ha alertat Protecció Civil.

Segons la previsió, a partir del matí es poden superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora a la Terra Alta, Alt Camp, Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d'Ebre, Tarragonès, Alt Penedès, Baix Penedès, Baix Camp, Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Selva, Vallès Occidental i Vallès Oriental.

Cap al migdia les pluges s'estendran a gran part del territori i guanyant intensitat en les comarques gironines i en la zona prepirinenca i als Pirineus. Protecció Civil recomana extremar les precaucions en punts inundables i evitar l'accés a les zones properes als rius, rieres i guals, així com fer seguiment de les informacions meteorològiques.