La vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, va anunciar ahir que demanarà a l'Estat que condoni els 790 milions d'euros que li deuen els municipis catalans, uns diners que reclama després de constatar que, amb les liquidacions de les transferències de 2008 i 2009, llavors els va anticipar més diners del compte.

En la constitució del Consell de Governs Locals (CGL) a l'Ajuntament de Barcelona, va defensar que "es tracta d'un error de càlcul de l'avançament de l'administració de l'Estat en cap cas atribuïble als ajuntaments", per al que enviarà una carta al Govern per traslladar-lo aquesta petició que vénen reivindicant els municipis.

En declaracions als mitjans, el nou president del CGL i de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manuel Bustos, va dir que l'anunci reconforta i tranquil·litza als alcaldes, si bé va afirmar que "reconfortarà més als alcaldes que sigui un fet" perquè molts ajuntaments tenen serioses dificultats de finançament.

La reclamació és la "solució catalana" que Ortega ha consensuat amb el consell, la FMC i l'Associació Catalana de Municipis (ACM), i inclou una alternativa per pagar el deute si el Govern no veu factible condonar-la: que els municipis no rebin els diners que l'Estat els deurà els pròxims anys per haver-los anticipat menys diners del qual els toca quan vagi superant-se la crisi.

Amb això, la devolució no sorgiria de les llastades comptes municipals afectades per la crisi, i no comprometria els pagaments i inversions dels ajuntaments, que per mantenir-se adopten fins i tot solucions imaginatives -com la d'apagar els semàfors de nit a Olot (Girona)- i que "no prendrien si no fos per la situació d'asfíxia econòmica", va dir Bustos.

Compromisos adquirits

Els municipis van rebre un altre alleugeriment d'Ortega amb la promesa que la Generalitat complirà els seus compromisos amb els ajuntaments: "Sigui quin sigui -el compromís- i s'hagin contret quan s'hagin contret, no podem permetre que els alcaldes quedin desprotegits i vegin les seves finances compromeses per raó d'algun incompliment".

D'altra banda, Ortega i els representants municipalistes van fer pinya al voltant del pacte fiscal, que la consellera va defensar que havia de tancar-se amb l'Estat, i Bustos va assegurar que donen suport al Govern a buscar un millor finançament per a Catalunya, afirmant que estaran "sempre al seu costat".

D'això també va parlar el president de l'ACM, Miquel Buch, al president de la Generalitat, Artur Mas, a qui li va reclamar en una reunió que en el pacte fiscal es tingui en compte que una part del finançament addicional sigui per als ajuntaments, i va concloure: "Si Catalunya està mal finançada, els ajuntaments també, i estem patint molt".

Amb tot, Ortega va afirmar que havien de desenvolupar la llei de governs locals, que haurà d'anar de la mà de la llei de finances locals, i la de governs ha d'apostar per la màxima eficiència amb la mínima burocràcia, tenir en compte que el marc competencial ha de ser asimètric perquè no tot el territori és igual, i que hauran de mancomunar-se serveis.

D'altra banda, el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Manel Bustos, i el de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, van mostrar el seu suport a l'executiu català pel que fa a la reivindicació d'un finançament més just per Catalunya.

Bustos va destacar la feina feta pels ajuntaments en els darrers anys i va lamentar les crítiques d'algunes veus sobre la gestió dels municipis. Segons va dir, i tot i les mancances pel que fa al finançament, aquests havien fet molt pels ciutadans en els últims anys.